Финалисти в Млад благотворител

10.11.2018
Финалисти в Млад
благотворител
Имаме удоволствието да съобщим имената на проектите, които спечелиха първи етап на конкурса „Млад благотворител“. Благодарим на всички ученици, които създадоха и изпратиха проекти с благотворителна кауза! Всеки път, щом подадем ръка и направим нещо за другите, силата на добродетелите в нас надделява.

Получените проекти ни поставиха пред труден избор как да откроим финалистите. Имаше проекти с различни тематики, но това че от три отдалечени градове в България получихме индикация от учениците за потребността им да се погрижат за възрастните хора и да почерпят от тяхното знание и опит, ни даде знак за важността на темата.

Сега на победителите им предстои задачата да подготвят и изпратят видео материал , в който за 5 минути да защитят своята кауза и да убедят журито, че заслужават да продължат идеята си в действие!

С нетърпение очакваме кратките клипове!

Представяме ви с няколко думи целите на избраните проекти така, както ги виждат учениците:

“Направи добро - съхрани българското - създай бъдеще!” - МГ „Баба Тонка” Русе

„Читалищата са средище на български традиции и европейски ценности. За жалост, съвременните младежи не знаят, че България е единствената държава в света, в която читалището е място, където по-възрастните членове на обществото предават културното наследство на младите, а още по-жалко е, че се затварят училища и читалища- символи на българското. Не искаме това да се случва в нашия роден град! Ще се опитаме да създадем бъдеще на културната институция и да послужим за пример с благородната си мисия. Българските читалища ще бъдат вписани в регистъра на ЮНЕСКО“.

„Здрав дух в здраво тяло“ - ПГАВТ „А.С.Попов“ София

„Избрахме тази кауза, защото смятаме че е от изключителна важност да работим в посока подобряване на физическата култура на младите хора, както и сформиране на здравословни навици на живот чрез повече движение и спорт. В района, в който се намира нашето училище има и три основни училища, като нито в едно от тях няма съоръжения за спортуване. Искаме да дадем възможност на всички, които имат желание да тренират, да го направят“

„Мостове към доброто” - ГПЧЕ „Васил Карагьозов” Ямбол

„Целта на проекта е да помогнем да хората от различните поколения и етноси да общуват, да се разбират, да откриват посоките и пътищата един към друг. Да направим така, че възрастните да излязат от самотата и социалната изолация, а децата да се докоснат до красотата на българската народна традиция....Защото мостовете между хората са най-важни!“

„Празниците с баба и дядо – топли и вкусни“ - ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ Хасково

„Отчитайки неизбежните промени в света около нас, динамичността и мобилността на днешния свят, изучаването на празниците, обредите и ритуалите е път към запазване и връщане на редица традиционни ценности. Възрастните хора останаха единствените пазители на народните ни традиции. В същото време голяма част от тях са самотни и по неволя са настанени в домовете за стари хора в страната. В Дома за стари хора в местността Кенана край Хасково живеят около 150 възрастни. Това са хора с различна душевност, житейски и професионален опит, които носят със себе си пълна торба с истории и традиции.“
 
„Не е трудно да бъдеш добър” - СГСАГ „Христо Ботев” и НГПИ „Свети Лука” София.

„Смятаме, че благотворителността, която сме избрали, ще бъде полезна както за възрастните хора, така и за нас.Те ще бъдат подкрепени, изслушани и разбрани, а ние ще черпим мъдрост и поуки. Всички ще обменим ценен опит. Ние сме изключително мотивирани за тази благотворителност, защото можем да покажем, че не се интересуваме само и единствено от това да бъдат задоволени материалните ни нужди и прищевки. Интересуваме се от обществото и искаме то да се развива, но да не забравяме съветите на нашите родители, баби и дядовци.”