Актуално Програми публикации

Впречатления от проектите “Млад Благотворител” 2020

mDEПо повод наближаването към финала на конкурс „Млад Благотворител”, ви предлагаме да се запознаете с мнението за проектите на учениците на още един член на журито – Десислава Еленкова, представител на „ ЗД Евроинс” АД, част от „Евроинс Иншурънс Груп” АД, които са дарители и партньори в национален конкурс “Млад Благотворител” 20202.

КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ: Десислава Еленкова заема позицията мениджър „Маркетинг, и комуникации” в „ ЗД Евроинс” АД, част от „Евроинс Иншурънс Груп” АД от 2010г. Отговаря за всички маркетингови и комуникационни дейности, управление на спонсорства, събития и програми за корпоративна социална отговорност. Има над 19 години опит в областите маркетинг, реклама, корпоративни комуникации и връзки с обществеността. Десислава е член на управителния съвет на „Българското дружество за връзки с обществеността” (БДВО) и на „Европейската асоциация на комуникационните директори” (EACD). Десислава има магистърски степени по икономика от СУ „Св. Св. Климент Охридски“, международни икономически отношения и финансов мениджмънт от УНСС. Говори английски, руски, сръбски и гръцки езици.

„ ЗД Евроинс” АД е част от „Евроинс Иншурънс Груп” АД (ЕИГ) – една от големите независими застрахователни групи в Централна и Югоизточна Европа предлагаща пълен набор застрахователни продукти в областите: общо, здравно и животозастраховане. Базираната в София група оперира в 10 европейски страни, като притежава дъщерни застрахователни дружества в България, Румъния, Северна Македония, Гърция,Русия, Украйна и Грузия. ЕИГ развива дейност още в Полша, Испания и Италия. www.eig.bg, www.euroins.bg

– Защо се съгласихте да участвате в жури по национален конкурс „Млад Благотворител“. Какво намирате в тази кауза?

– На първо място, защото ми бе изключително любопитно да разбера в детайли какво правят съвременните деца, които кандидатстват в подобен род конкурси. Както споменах и в предишното интервю, около себе си наблюдавам едни незаинтересовани към околния свят млади хора. Поради тази причина исках да се запозная отблизо с проектите на едни други деца. Деца, които измислят, работят и реализират каузи, които да са в полза на обществото. Но тези деца надминаха моите очаквания и аз съм изключително щастлива от това, което прочетох като идеи за проекти и планове за реализацията им.

 

На второ място, това е част от естеството на моята работа. От много години се занимавам с връзки с обществеността и корпоративана социална отговорност. Почти всеки ден в работата си се сблъсквам с различни ситуации и хора, които се нуждаят от един или друг вид подкрепа. Нашата компания има традиции в сферата на благотворителността и една от главните ни цели е да подпомагаме на децата и тяхното развитие, защото смятаме, че това е най-добрата инвестиция, която правим за бъдещето на нашето обществото. Тази инвестиция един ден ще се върне, когато видим едни пораснали, добре образовани млади хора, готови да преследват мечтите си и те на своя страна да продължат нашето дело.

– Прочели сте всички получени проекти. Какво ви впечатли?

– Да, много внимателно прочетох всеки един проект. На няколко от тях, съвсем ненадейно и за мен самата, очите ми се пълнеха със сълзи.. В България растат едни страхотни деца! Деца, които са изключително състрадателни, готови да помага и да се борят с несправедливостите, които им показва живота. Деца, които имат желание и идея как да помагат на деца. Това е безценно защото тези деца един ден ще пораснат и ще градят нашето общество

Един от проектите е „Подари щастие” на учениците от Средно училище „Никола Й. Вапцаров“- гр. Петрич. Това са деца между 14г и 16 г, които са описали подробно петмесечна програма как с дейности да помогнат на деца в неравностойно положение да учат нови неща и да не се чувстват сами, а да са част от обществото.

Друг проект, който също ме развълнува много е на учениците от ПГО „Станка Николица Спасова-Еленина” – град Разград с проекта „Да дарим светлина”. Децата са измислили проект как да помогнат на своя съученичка с нарушено зрение и закупят устройство за изкуствено зрение.

Друг пример са проектите на учениците от Професионална земеделска гимназия „Добруджа“ – „Еко билкарница” – Силистра и учениците от СУ „Сава Доброплодни“ – гр. Шумен с проект „Биогаз за българското село“. Деца с предприемачески дух и с детайлно описана програма за изпълнение- стъпка по стъпка; със стратегия за комуникация на проекта чрез електронни медии, социални мрежи, радио и др.

– Има ли нещо конкретно, което бихте препоръчали на кандидатстващите в следващото издание на конкурса?

– Повечето идеи за проектите са страхотни, на някои от тях обаче им липсва планиране , изготвяне на програма и бюджет. Определено личи помощта на възрастните и менторите в по-големите проекти. Там, където има повече участници, преподаватели и родители личи доста детайлно планиране.Затова бих посъветвала участниците в следващите конкурси да залагат на екипна работа, да поискат помощ от учители и родители, за да могат да изготвят своите проекти и да реализират идеите си по начин, който да ги удовлетворява и да бъдат в помощ на обществото.

 – В извънредните условия, в които се намира всеки един от нас е необходимо да мобилизираме в себе си…

– Първото, което следва на направим е да запазим спокойствие, да се огледаме и да помислим за няколко възможни изхода.

В момента се намираме в извънредно положение, което е изключително ново преживяване за всеки един от нас. Връхлитащият ни невидим враг изисква да запазим спокойствие, да приемем и спазваме наложената дисциплина и най-вече хигиена, да бъдем толерантни, съпричастни и състрадателни. Един ден и това ще отмине и дано всеки един от нас да си вземе поука от това, което ни се случва и да станем по-толерантни, и добри към хората около себе си, било то познати или непознати.