История

Началото

02.07.2004 год.

istoriya-blagotvoritel-org_0004_nachaloto

“Създаването на фондация Благотворител беше решение на дилемата как да премина от отклик на различни потребности към устойчиво във времето дарителство. Далеч по-вдъхновяваща за мен е работа по инициативи, които са дългосрочни, устойчиви, променят съдби и увличат хора. Личния пример и успешните проекти са важен генератор за положителна промяна в обществото.”

 

Стойко Петков – основател на Фондация “Благотворител”

istoriya-blagotvoritel-org_0001_socialna-i-profesionalna-adaptaciya

2004 –

Социална и професионална адаптация

От 19 години тази програма подпомага ученици, лишени от родителски грижи, които са на път да напуснат системата за закрила. Помага им да усвоят желана от тях професия, която да им даде увереност за справяне в самостоятелния живот.

Учениците често желаят да се включат в кандидат-студентски курсове, които да им помогнат за прием във висше учебно заведение и това е част от мисията на тази програма.

Младежите, които имат необходимост от професия, могат да се запишат и да получат квалификация за фризьор, маникюрист, барман, готвач, сладкар, механик, масажист, шофьор и т.н. Сферите на курсовете са толкова разнообразни, колкото са пъстри и желанията на кандидатстващите.

 

Учениците в 12-ти клас напускат институциите и започват цялостна грижа за себе си на 18 години. Чудесно е да имат професия, както и спокойствието, че могат да са финансово независими.

 

През годините много ученици получиха сертификати за допълнителни квалификации и това им даде възможност за достойно спечелени средства и живот.

 

 

Идеята за тази програма е на първят Председател на УС на фондация Благотворител – Ива Петкова.

 

„Заспивайки вечер, много често си представям, че имам най-важното за мен – мой си собствен дом, дом, който аз съм си построил и обзавел с двете си ръце, и най вече благодарение на професията, която ще имам – мечтая да бъда строител. Мечтая и отлитам в друг свят, в друга реалност. Представям си как съм се оженил и имам деца -момче и момиче. Ще се възползвам от всички шансове, които ми дават в дома, за да мога един ден да бъда горд с себе си, да бъдат горди и моите деца.“ /Николай, 17 г. – подпомогнат по програмата/

2004 –

Постигам по-висок успех

Вече 19 години подкрепяме с месечни стипендии ученици 8.-12. клас и студенти 1-ви курс, които са лишени от родителски грижи. Имаме привилегията да видим как израстват подкрепените от нас ученици, и се превръщат в отговорни, успешни личности, в добри хора.

istoriya-blagotvoritel-org_0002_postigam-po-visok-uspeh

За стипендии кандидатстват ученици и студенти, за които образованието и успехът са от особена важност и са постигнали обща оценка над 5.00 или над 5.50 за предходната година.

 

Стипендиите за висок успех ги насърчават да полагат усилия в училище и да продължат образованието си, въпреки социалните и лични предизвикателства. Освен финансовата подкрепа, екипът на фондацията полага усилия да изгради доверие и дългосрочна връзка със стипендиантите си, като при нужда ставаме  техни ментори и приятели в трудностите, през които преминават.

 

“Фондация “Благотворител” и нейните представители се явяват от първите и сред малкото хора, които проявяват интерес към успехите и напредъка на децата, лишени от родителски грижи. Тази нематериална полза откри Пенка Лазарова и аз съм й изключително благодарен. Когато се появи смисълът от постигане на по-висок успех, с него идва и откритието „Аз мога“. /Стойко Петков/

 

istoriya-blagotvoritel-org_0000_dobrodeteli

2010 -

Програма Добродетели

От 13 години фондацията успешното развива програма „Добродетели”, като за този период са реализирани 12 проекта. Насърчаваме учители и родители да работят съвместно за изграждане на силни и благородни характери у децата и да се грижат за тяхното емоционално развитие. През обучението преминаха повече от 480 педагози и 300 ученици, в 135 училища и детски градини в България. Над 20 500 деца и ученици усетиха магията на човешкото общуване благодарение на програмата "Добродетели".

Издадохме две книги „Уроци за сърцето“ – наръчници за учители на деца от предучилищна възраст и начален етап на обучение. В „Уроци за сърцето“ са заложени практики и техники за развитие на благородните качества на характера като смелост, грижовност, щедрост, състрадание, благодарност, търпение, честност и др. Как да разчитаме емоциите, тяхното разпознаване, разбиране, овладяване и трансформиране.

 

Вярваме, че тази кауза е смислена инвестиция в бъдещето на обществото ни.  Децата са бъдещи възрастни, които ще поемат ролите на партньори,

 

родители, професионалисти и ще вземат все по-важни решения за себе си и за света.

 

„Възпитанието в добродетели поражда самоуважение, предизвиква и уважението на другите. Практикуването на добродетели в ежедневието изгражда творчески личности и сплотени общности, а това е и най-добрата превенция срещу негативните явления в света“  /Пенка Лазарова, дългогодишен Председател на УС на фондация “Благотворител” (2006-2019), създател на програма “Добродетели”/

2015

Млад Благотворител

Национален конкурс „Млад Благотворител“ се провежда успешно седем години. Насочен е към подкрепа на благотворителни инициативи на ученици от 8-ми до 12-ти клас.

istoriya-blagotvoritel-org_0003_mlad-blagotvoritel

Конкурсът дава възможност на учениците да бъдат обществено активни като търсят и намират свои доброволчески каузи, да създават проекти и да ги реализират.

 

Това е възможност за ученици от цялата страна да представят идея, с която могат лично да допринесат за доброто на обществото, в което живеем.

 

Ентусиазмът на младите е изключително вдъхновяващ.
Вярваме в младите хора – те са креативни, иновативни и умеят със своята дълбока сензитивност да откриват каузи и ценни мисии. Учениците даряват своето време, умения и отдаденост, а ние финансираме разходите по реализирането на проектите им.

 

 

“Става въпрос за млади хора в училищна възраст, които имат възможност да реализират кауза, полезна за мястото, в което живеят. Те са във възраст, в която все още добре функционират между идеалите и реалността. Това е едновременно вдъхновяващо и почва за посяване на семената на доброто и грижата за средата, за околните. Дава им ясно знание, че когато се погрижиш не само за себе си, но и за другите, това сътворява и твоето благоденствие.” /Стойко Петков/