Актуално Програми публикации

За каузите и критериите в “Млад Благотворител”

Untitled designЗа четвърта поредна година фондация Благотворител провежда национален конкурс “Млад Благотворител”. Това е конкурс, който дава възможност на активните ученици от 7. до 12. клас да превърнат своя идея в проект, с който да кандидатстват за финансиране от фондацията.

Конкурсът 2020 година се осъществява в партньорство и с подкрепата на Euroins Bulgaria

Този конкурс цели да активизира учениците да развият способности като управление на проекти, желание за доброволчество и благотворителност.

Учениците могат да работят в приятелски екипи, което прави дейността устойчива и развива умения за партньорство!

Тази година фондацията обяви тематичен спектър за кандидатстващите, което е новост. Три широки теми са обявени, в които могат да спадат каузите на проектите –  “Екология /опазване и грижа за околната среда”; “Съхраняване на музикалното наследство на България”; “Подкрепа за деца или възрастни в нужда”. Тези теми насочват учениците, помагат им да се съсредоточат. От опита ни в предходните години знаем, че учениците са креативни и иновативни, те имат сетивност за заобикалящата ги среда. Проектите се отличават със индивидуализъм и собствен почерк. Оценяваме това, че младите хора не са претръпнали и инертни към проблемите на обществото ни и провокираме тази борбеност да се насочи в позитивни инициативи.

Обръщаме внимание на това, че в критериите за оценяване на проектите е важно да има посветено време на каузата. Не се толерират проекти, които целят да облагородят пространството, примерно като се създаде цветна градина в училището или се поставя фитнес уреди в двора, разбира се, че това е възможно, но нека има работа по това, нека има дейности и отделено време от участниците. Подобни проекти са инвестиция във вещественото, ние целим учениците да развият качествата на характера си във времето, което посвещават на проекта.Очакваме проекти, в които има описани дейности и са впрегнати усилията и уменията на учениците.

 Ще цитираме Екзюпери в разговора за необходимото време, което трябва да се вложи в нещата, които правим…като например да опитомим или по друг начин казано да се свържем с кауза или с приятел:

“… нямам много време. Трябва да намеря приятели и да разбера много неща.(малкият принц)
– Можеш да разбереш само нещата, които си опитомил – каза лисицата. – Хората вече нямат време да разбират нищо. Купуват от търговците напълно готови неща. Но тъй като няма търговци на приятели, хората вече нямат приятели. Ако искаш приятел, опитоми ме!
– Какво трябва да направя? – попита малкият принц.
– Трябва да бъдеш много търпелив…”

Не искаме в проектите “готови неща от търговците”, искаме идея, желание да я осъществят и търпение докато я реализират!

Вярваме, че в процеса на изпълнение на проекта, учениците развиват качества като отговорност, инициативност, постоянство, грижовност, доброта, щедрост, съчувствие, упоритост, смелост и още много други, които ще им бъдат в полза на всеки етап в тяхното развитие като бъдещи студенти, отговорни личности, родители и работещи хора.

Кандидатстването с авторски проекти става по два начина:
– Попълване на online формуляр https://forms.gle/xJzpdjbHQXjV3Tep6
– Формуляри, които могат да бъдат изтеглени от сайта на фондация Благотворител, в страницата на конкурси: https://www.blagotvoritel.org/…/kon…/mlad-blagotvoritel.html

Ученици, не отлагайте за последния ден и срок, описването на идеята е приятен процес 🙂