Актуално Програми публикации

„Мостове към доброто” ГПЧЕ „Васил Карагьозов” Ямбол

Проектът е създаден от Диан Ставрев ученик в 11 клас в ГПЧЕ „Васил Карагьозов”  Ямбол

За цел на проекта Диан е написал: “Да помогнем да хората от различните поколения и етноси да общуват, да се разбират, да откриват посоките и пътищата един към друг. Да направим така, че възрастните да излязат от самотата и социалната изолация, а децата да се докоснат до красотата на българската народна традиция….Защото мостовете между хората са най – важни.”

Валерия Чанкова – журналист, връчва сертификат за победа в конкурса на Диан Ставрев

 Mostovete

На въпроса защо избра тази кауза Диан разказва:”Живея в Ямбол, но имаме къща на село, в Хаджидимитрово. Там има прекрасна детска градина, читалище и кDianлуб на пенсионера. Повечето от децата в са от ромски произход. Къщата ни е близо до ромския квартал и често ги виждам как играят и общуват помежду си. В клуба на пенсионера има прекрасна певческа група. Жените се събират да пеят, веселят се, участват в събори. Пеят чудесно и пазят народните традиции. Винаги съм си мислил колко добре ще бъде тези деца да научат песните и обичаите от тези жени в селското читалище. Занимавам се с театър от 2 години. И с кино също. Вече съм участвал в няколко театрални постановки и в игрален филм. Завърших успешно курс за аниматори, обичам да работя с хора и да виждам как се раждат приятелства. Искам с част от моите приятели от театралния състав, в който участвам, да направим така, че ромските деца от детската градина и бабите от клуба на пенсионера да бъдат заедно в читалището и да направим с тях спектакъл, посветен на традициите. Искам този спектакъл да дойдат да го гледат майките и бащате на ромските деца, заедно със синовете и дъщерите, с внуците на жените от клуба на пенсионера. Ще кръстим нашия спектакъл „Мостове към доброто”.

В Разговорите ни с Диан през годината разбирахме за трудности, които той среща, но това, което не успява да го спре, го прави по-силен. Сценарият по разказ на Йордан Йвков, който е подготвил Диан се оказва непосилен за децата, затова момчето пише сценарий, с който да продължи репетициите. Така той става режисьор, учител, но и сценарист на пиесата „Седянка – приказка за едно село“.

Поне два пъти през седмицата пътува от Ямбол към селото, за да поддържа интереса в децата и бабите. Възрастта на жените от певческата група също се оказва проблем, боледуването на жени, а понякога дълго и с лош край натъжава всички…

Амбицията на Диан е да държи силен духа на възрастните жени и го постига, като не се отказва при трудностите и ги мотивира да се вживеят в постановката.

Коледните празници, не намалиха интензивността на репетициите. Изисква се много търпение, за да могат децата да научат репликите си, но и артистизмът на Диан помага и задържа вниманието на децата.

Доброволческия дух не напусна Диан и през пролетните месеци той вече финализира работата си.

Dian v detskata gradina

2 Dian v detskata gradina

 

 

 

 

 

 

 

 

Диан наистина гради своите мостове на доброто като ден след ден, бабите от селото все по-силно прегръщат идеята да помагат на малките деца от градината, които са преди всичко от ромски произход. Диан веднъж ни каза: “Отивам за репетиция и намирам дете, поканено в дома на една от възрастните жени, която се занимава с него.” 

Подготвен е и плакат за постановката:

58375876 2383617678335203 2809946460366307328 n

В интервю по Дарик радио, Диан Ставрев разказа “

„С тази пиеса исках да направя мостове между бабите в Хаджидимитрово и децата от детската градина, повечето от които са от ромски произход“, разказа ученикът. Самият той участва в театрална трупа в Ямбол. Три месеца са продължили репетициите в селото. Шест баби са били актрисите, а още две са помагали в песните.  

Бабите бяха много притеснени, особено когато видяха камери, каза още Диян Ставрев. Той планира постановката да гостува в околните села, както и да заведе „актьорите“ на екскурзия в Жеравна.

Слушайте цялото интервю за добри дела: ТУК

Диан постигна невероятен успех! Постановката стана факт и развълнува всеки човек в селото, независимо от възрастта. На сцената с малка роля беше въвлечен дори кмета на село Хаджидимитрово.

 

Проектът на Диан не свършва тук. В началото на лятото той организира екскурзия за участниците в постановката – баби и деца. Заедно всички пътуваха за един ден до Жеравна. Очакваме снимки скоро!