Актуално Програми публикации

Татяна Христова за стипендиантите ни

THНа 4-ти октомври проведохме телефонни интервюта с бъдещите стипендианти на фондацията – ученици/студенти, 8-12-ти клас, лишени от родителски грижи.

С преминалите на първи етап – документи и есета, се чухме, за да обсъдим какво ги вълнува в момента, кои са техните приоритети, какво се случва с тях в личен и  учебен план. Попитахме ги за постиженията на всеки от тях, както и за трудностите пред,  които се изправят.

Така открихме, че сред нашите стипендианти има момиче с колекция от златни и сребърен медал в спортните си постижения; имаме пълна отличничка; момче, което учи “Автомобилна мехатроника” и по негови думи има “бензин в кръвта”, но мечтае един ден да стане психоаналитик; имаме момиче, което чете българска поезия и слуша предимно българска музика; студент, който е записал специалност “Музикална педагогика”, за да помага на децата “да усетят музиката”. 

Не можем да ви покажем цветността на палитрата, с която учениците оцветиха емоционално срещите ни, затова ще ви представим всеки един от тях в самостоятелна статия.

За независима експертиза на оценяването, тази година към екипа на фондация Благотворител се присъедини Татяна Христова. Тя предложи своята помощ на доброволец, като изрази въодушевлението си от шанса да се срещне, макар и в телефонен разговор с отличници от различни точки на България.

 

Представяне:  Татяна Христова е коуч и сертифициран практик по методологията Points of You за България. Има над 15 години корпоративен опит в областта на маркетинга. През последните 4 години развива собствени бизнес проекти в областта на творческото предприемачество, а през последната една година се посвещава на коучинга, сбъдвайки една от най-големите си мечти – да помага на хората да откриват и развиват своя потенциал, така че да сбъднат своята мечтана реалност.  Татяна вярва безусловно в това, че всичко е възможно за тези, които не спират да учат, да търсят, да се предизвикват, да се развиват и в крайна сметка да постигат целите си.

След срещите ни с бъдещите стипендианти 2019/2020 година, зададохме на Татяна Христова няколко въпроса:

Таня, какво те провокира да бъдеш част от журито за избор на стипендианти на фондация Благотворител?

– Твърдо бях решена да се включа като доброволец към фондация, чиято кауза е свързана с подпомагане развитието на младите хора. Едно от важните неща за мен, като човек, винаги е било, да съм полезна и да помагам на хората, с каквото мога. Благодаря ви за възможността да бъда част от инициативата “Постигам по-висок успех” и да се запозная, макар и дистанционно с тези прекрасни млади хора, които смело и целеустремено крачат към бъдещето.

– Моля те, докато все още са пресни спомените за разговорите с момчетата и момичетата, сподели какво ти направи впечатление?

 – Всеки един от участниците е сам по себе си уникален, но има и нещо общо между тези момичета и момчета и това са силният дух, невероятният позитивен заряд, вярата в успеха, огромната енергия и мотивация. А за всичко това заслужават адмирации и респект.

– Всяка година ние се вълнуваме от разговорите си с тези ученици, които странно как, винаги ни зареждат с оптимизъм. Каква е емоцията, с която ти би определила тези задочни срещи?

– Емоциите са много – възхищение – за това, че с много труд, постоянство и решителност сбъдват плановете и мечтите си; радост – за успехите, които постигат всеки ден; вдъхновение и оптимизъм, защото те са за пример и би било чудесно, повече хора да знаят за постиженията им и да ги  подкрепят и напътстват по пътя им напред.

– Ти специализираш метод малко познат в България, но широко разпространен по света  „Points of You“. В основата на този метод е вярата, че всяко нещо: хора, предмети, ситуации,  музика, вкусове … всяко малко нещо в живота има безброй гледни точки. Истинското предизвикателство е да погледнем на нещата от нова гледна точка, такава, която по-рано е била извън полезрението ни.  Как този метод е приложим в разговори за опознаване на събеседника?

 –  В ежедневни ситуации  най-вече чрез нагласата да търсиш, откриваш и приемаш  нови гледни точки – колкото повече и по-различни, толкова по-добре, защото така имаш възможност да видиш по-надълбоко и по-надалеч, да разбереш същественото, да чуеш важното, въобще –  да активизираш и изостриш сетивата си на една друга честота, така че  да откриеш нови възможности.