2-ро място “Информираността – ключът към успешното бъдеще”

2-ро място "Информираността – ключът към успешното бъдеще"

  • 2-ро място “Информираността – ключът към успешното бъдеще”, НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, София
  • Класиран с 228 точки
  • Спечелено финансиране 1200 лв.
  • Категория на проекта: /Подкрепа за деца/ученици, лишени от родителски грижи/

Медиите за проекта

BNR – подкаст

Ралица Коларова, която може да бъде пример за всеки, във всяка възраст, по всяко време за всичко невъзможно, което може да бъде постигнато е ководещ на на Катя Василева в новия епизод на 257 podcast.

Живее с майка си и дядо си до 9 клас, когато остава само с дядо си и той й става попечител. Тази година завърши с почти пълно отличие НПМГ “Акад. Любомир Чакалов”, а вече е и студентка по регионално развитие и политика. Силата, енергията, куража, които има, решава да инвестира, като помага на други деца като нея. Вече е факт платформата ѝ sampostigam.org, събираща на едно място информацията, необходима за всеки в нейното положение да получи възможности и подкрепа за развитие, за да сбъдва мечтите си. За нея Ралица избира мотото “Информирани за успех“. Създава я с наградата, която получава в конкурса “Млад благотворител”.

🎧▶️Откъде идват силата и мотивацията на Ралица да бъде човекът, който е, слушайте в новия епизод на отличената с две награди ПР Приз от БДВО – през 2021 и 2022 аудио поредица.

https://bnr.bg/post/101852772

…………………………………….

bTV

Екипът на фондация Благотворител и Ралица Коларова сме изключително благодарни на телевизионния журналист Светослав Иванов за поканатa, приятелското отношение и за това, че повярва в потенциала на каузата на Рали – sampostigam.org!

Ралица Коларова спечели второ място в Национален конкурс “Млад благотворител” 2023 години за благотворителни, доброволчески каузи на ученици!

Вярваме, че това интервю ще достигне до много хора, които имат нужда от информацията в сайта и тя ще им даде мотивацията за бъдещите им успехи!

‼️ В сайта ще намерите информация за стипендии, материални помощи и обучителни възможности, всички насоки и документи за кандидатстване за деца лишени от родителски грижи, живеещи в институция, за деца живеещи с близки роднини, след загуба на родителите си или деца живеещи с един родител след смъртта на другия родител.

ОЧАКВАЙТЕ сайтът

sampostigam.org да бъде активен съвсем скоро! Нека бъдем “Информирани за успех!”.

……………………………………….

BNR

Ученичка подготвя информационен сайт за деца и младежи без родители

Получава подкрепа от фондация “Благотворител”

публикувано на 24.04.23 в 12:24 Автор: Анжела Каменова

Фондация “Благотворител” подкрепя едно 18-годишно момиче в намирането на решение на значим социален проблем. Ралица Коларова, ученичка в 12 клас в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов” работи по създаването на информационен сайт, който да се ползва от деца и младежи, лишени от родителска грижа. Инициативата е сред отличените в конкурса „Млад благотворител“, разказва Станислава Рашева, председател на Управителния съвет на Фондация „Благотворител“.

“Фондация “Благотворител” е вече на 19 години и ние подкрепяме деца, лишени от родителски грижи още от самото начало. В този проект Ралица съчетава две много силни наши каузи. Едната е да помагаме на деца и ученици, лишени от родителски грижи, а втората кауза е “Млад благотворител”. Това е национален конкурс, в който даваме възможност на ученици да кандидатстват със собствени идеи и проекти за доброволчески каузи и те да реализират с нашата финансова подкрепа своите идеи. Така Ралица съчетава двете програми “Постигам по-висок успех”, стипендиантската програма за деца без родители, с отличен успех и второто място, което тя спечели в конкурса “Млад благотворител”. Действително осем човека оценяваха тази година проектите. Комисията беше много сериозна, с много сериозни критерии. В проекта на Ралица беше оценено това, че тя прави проект с национална значимост от една страна, а от втора страна, тя решава социален проблем. Действително има недостиг на информация към децата, които са бенефициенти на възможни програми за стипендии, за дарения, за помощ, за подкрепа, тъй като подкрепа би могла да бъде и материална, нематериална. Би могла да бъде също под формата на обучения и всъщност Ралица, която сама се е сблъскала с този проблем, е решила да вложи в тази идея своя труд и умения. Тя е изключително организиран човек, изключително умна и амбициозна.”

Идеята за създаването на информационния сайт е от началото на тази година, когато учениците от класа на Ралица получават задача по гражданско образование да подготвят социален проект, който да осъществят.

“Тъй като аз съм част от целевата група на моя проект, именно деца, ученици, студенти, които са загубили единия или двамата си родители и отрастват, оставени на грижите на близък роднина, или роднини, или специализирана държавна институция като центровете за настаняване от семеен тип. Това е личният мотив да направя нещо, от което виждам, че има нужда, защото аз самата преминах през доста бюрокрация и доста административни трудности, за да получа държавната подкрепа, която съществува, а именно – наследствени пенсии, еднократна помощ при смъртен случай в семейството и други подобни държавни механизми, които съществуват. За едни млад човек, дори биха казала дете, е много трудно да се справи с цялата документация. Аз минах през това нещо и видях къде наистина са проблемите. Най-вече те са свързани с достъпа до информация, информацията да е представена по един лесен, достъпен начин, така че да разбереш къде, в какъв срок, какви документи трябва да попълниш, за да можеш да получиш подкрепа, която ти се полага по закон. Имаш право на нея, но тъй като не знаеш, никой не те информира, няма, за съжаление, такива структури и такива хора в социалните институции, които да се занимават с това да информират, да напътстват, да казват това тук е така и можете да се възползвате от него по следните начини. Същото важи и за частната подкрепа за целевата група, а именно – това са различни стипендии, които се отпускат от различни фондации или частни лица.”

Преди да е активен сайтът, Ралица е подготвила анкета, проучваща доколко са запознати младите хора с възможностите, които могат да ползват.

“Като цяло първият етап на проекта е събирането на информация, да събера в един огромен документ цялата информация, която ще бъде в сайта. Анкета съм направила. Тя е анонимна. Може да се попълни от целевата група, от тези деца и младежи, които са без един или двама родители или пък от преживелия родител, или настойника, попечителя. В нея се съдържат въпроси относно това, до каква степен се чувстват информирани от държавата за възможностите за подкрепа, какви фондации за частна подкрепа познават, познават ли изобщо, вземат ли детски надбавки. Те, детските надбавки, не са свързани специално с целевата група, но все пак са помощ, която може да вземе на държавно ниво, също за еднократните помощи дали знаят и дали са получавали. Разбира се, последният въпрос от анкетата е отворен, просто да споделят какви трудности са имали. Той, разбира се, не е задължителен. Вече 150 отговора имам на анкетата, за което съм благодарна, защото има изключително подробни отговори, от които виждам, че има още по-фрапиращи случаи на дезинформация.”

Анкетата може да се намери на сайта на Фондация „Благотворител“ и да бъде попълнена.

https://bnr.bg/vidin/post/101813882/11-klasnichka-podgotva-informacionen-sait-za-deca-i-mladeji-lisheni-ot-roditelska-grija

…………………………….

Абитуриентка пуска сайт с информация за стипендии за деца без родители

Абитуриентката от Националната природо-математическа гимназия Ралица Коларова е направила проект в помощ на деца сираци. В сайта си sampostigam.org, който ще бъде активен в средата на юни, тя е събрала цялата информация за възможности за получаване на стипендия за деца с нейната или с подобни съдби. Самата Ралица няма родители, живее с дядо си, който се гордее с внучката си и с мисията й.

Най-важното в живота са близките ти хора, емоциите, които си изживял с тях, ще те топлят цял живот, дори тях да ги няма, разказа Ралица в предаването “120 минути” по bTV. С мама бяхме заедно до края на 9-и клас, но тя е с мен постоянно. А дядо е най-силният човек, когото познавам, искам да бъда като него – дисциплинирана и работлива, похвали се младото момиче, което не си представя живота си извън България, а родината си представя като топ туристическа дестинация до десетина години.

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/14611175

Новини

screenshot-2023-09-07-at-1-37-16

Ученичката Ралица Коларова се класира на второ място сред финалистите с проекта си “Информираността, ключът към успешното бъдеще”

Ученичката Ралица Коларова се класира на второ място сред финалистите с проекта си “Информираността, ключът към успешното бъдеще”, който е