Актуално В медиите Млад благотворител – новини 2024

Разговор за “Млад Благотворител” с журналистката Анжела Каменова по БНР – Видин

Разговор на журналистката Анжела Каменова с председателя на УС на фондация “Благотворител” в ефира на Българско Национално радио – програма Видин.

Благодарим за съдействието при популяризацията на конкурса!

“От фондация “Благотворител” за осма година помагат за изпълнението на ученически инициативи, които са с благотворителна насоченост. Те могат да са в подкрепа на деца, лишени от родителска грижа или възрастни хора в нужда, съхраняване на музикалното наследство на България, екология или иновативно предприемачество. Срокът за участие в конкурса “Млад Благотворител” е 14 януари. Учениците са много креативни и всяка година поднасят изненади с темите си, каза председателят на фондацията Станислава Рашева. Четири са категориите в конкурса тази година.

“Първата категория е “Подкрепа на деца или ученици, лишени от родителски грижи или възрастни хора в нужда”. Втората тема, по която могат да напишат проект е “Съхраняване на музикалното наследство на България”. Третата тема е  “Екология, опазване и грижа за околната среда”. Четвъртата категория е “Иновативно предприемачество с кауза”. В тази категория, тя е по-специфична. Отново искаме проектите да са с благотворителна насоченост, но тук спадат всички идеи, които хрумват на децата как да спечелят средства. Може би измислят някакъв нов продукт, който да пуснат на пазара под някаква форма, може би правят кампания, която по някакъв начин събира средства или внедряват нов продукт, който би могъл да помогне на някого. За пример бих дала едни проект, който спечели първо място, но за съжаление не се осъществи, тъй като ковид кризата забрани условията, при които бихме могли да реализираме този проект. Децата бяха много находчиви. Проектът беше подаден от ученици от Шумен. Те бяха измислили вариант, в който едно българско домакинство – възрастни хора в селата да използват тор за производство на биогаз и така да отопляват както оранжериите, така и домовете си. Това е пример за иновативно предприемачество, тъй като внедрява нещо ново, което не е патентовано и по този начин помага.”

Седем проекта ще получат финансова подкрепа, за да бъдат осъществени. За проекта, класиран на първо място ще бъдат осигурени 1500 лв., за второ – 1200 лв., за трето – 1000 лв. По 800 лв. ще получат учениците, чиито проекти са класирани на 4-то, 5-о и 6-о място.

“Винаги класираме по два проекта на категорията и “Иновативно предприемачество с кауза” е с отделен бюджет. Той е 1200 лева.”

Екипите на всички 15 проекта, достигнали до полуфинал ще преминат обучение по управление, комуникация и финансова отчетност на проекти.

В конкурса могат да участват ученици от 8-и до 12-и клас, които са готови да посветят време, умение и усилие, за да направят България по-добро място за живеене, обясниха от фондация “Благотворител”.”