Млад благотворител - Жури 2023

Бистра Георгиева – жури 2023

Бистра Георгиева е създател и директор на „Детска лидерска академия“. Има 7 години опит в наставничество на ученици, в тяхното личностно израстване и в уменията им да реализират лидерския си потенциал чрез авторски проекти.

Завършва „Книгоиздание“ в СУ „Св. Климент Охридски”, Факултет по журналистика и масова комуникация. В момента докторант и асистент в ВТУ „Тодор Каблешков“, Преподава дисциплини „Бизнес планиране“ и „Предприемачество в транспорта“.

Утвърден преводач с над 30 издадени преводни книги в практиката си.

Води обученията в Академия за млади лидери – проект на Министерство на младежта и спорта, насочен към младежи от 15 до 30 от различни райони на България: Кърджали, Враца, Габрово, Ямбол, Търговище и др.

Бистра е човек, който се стреми да утвърждава съзидателното начало в Живота и се опитва да предаде и изгради манталитет на изобилие у възпитаниците на Детска лидерска академия.

ИНТЕРВЮ:

– Кои са проектите, които истински те впечатлиха от кандидатите в изданието на конкурс „Млад Благотворител 2023“?
– Много ми е на сърце проектът „Съхраняване на музикалното наследство в област Ловеч“. Обхватът му е толкова голям, че дори само част от дейностите да се реализират, пак ще има голям ефект. Личи си и че учениците са положили много усилия в подготовката на проектното си предложение, което е ключова предпоставка за успех. Има върху какво още да поработят, но съм убедена, че ако продължават да полагат усилия, ще стигнат далеч.Виждам голям потенциал и в „Ловци на проекти“ на учениците от НПМГ – София, където също има огромен мащаб, който изисква много и фина работа, но вярвам, че ако търсят помощ и се вслушват в съвети, младежите ще бъдат промяната, която искат да видят.

-Какво не им достига на учениците да създадат „блестящ“ проект с кауза? Какви са твоите конкретни съвети в тази посока?
– Липсва креативност. Идеите нямат УАУ ефект. По-скоро са такива, които възникват в началото на цикъла на генериране на идеи, т.е. по-стандартни, по-очевидни, такива, които хрумват на повечето хора и изглеждат лесни за реализиране, затова повечето ученици посягат по тях. Вероятно това се дължи на нетърпение да се премине през целия процес на генериране на една страхотна идея – да изчакаме да изтекат стандартните, после по-малко очевидните, докато накрая стигнем до истински впечатляващите.

– Ти си жури в конкурса вече трета година, с какво те задържа каузата „Млад Благотворител“?
– Участието ми в журито на конкурса „Млад благотворител“ е проявление на няколко от моите фундаментални ценности – принос, развитие, човешко същество. За мен каузата е възможност да осъществявам ценностите си и да ги живея на практика като подкрепям тези млади по възможния ми тук и сега начин и се опитвам да им предам убеждението, в което дълбоко вярвам – смисълът на всеки потенциал е да бъде реализиран.
И разбира се, сърцатия екип, който организира и провежда конкурса.
„Млад благотворител“ е чудесна възможност да подкрепим желанието на младежите да творят добро за други хора. Ако изобщо има път към добруването на по-голяма част от човечеството, то той минава през това – да помагаме на други хора да живеят добре, да се развиват, да допринасят. Освен това участието в конкурса, независимо от крайния е резултат, е учене за всички замесени – за децата, за организаторите, за журито. И то от най-хубавото учене – чрез общуване.

<<< Върнете се в ЖУРИ на Национален конкурс “Млад Благотворител” 2023