Актуално Програми публикации

Цели 15 години

stay as you are 4Фондация Благотворител навърши 15. Години, изпълнени с прекрасни преживявания и добри дела. Достатъчно години, за да съзреят идеите и да се превърнат в плодове.
От самото начало и до сега фондация Благотворител работи в подкрепа на успешните ученици и студенти, лишени от родителска грижа. Имахме привилегията да видим как израстват подкрепените от нас млади хора и се превръщат в отговорни и успешни личности, в добри хора. За екипа на фондацията е важно да общува със своите стипендианти, да надниква в живота им и да се радва на постиженията им. В институциите в цяла България има умни, амбициозни и отлични ученици. За нас е важно да ги откриваме и да ги подкрепяме, защото те са най-добрия пример за това, че всеки е способен, стига да поиска.
Проектът “Постигам по-висок успех” насърчава младите хора с много добър и отличен успех да продължават да инвестират усилия в образованието си. Стипендиантите на фондацията станаха 392. В едно от есетата тази година на тема „Какво учим от грешките си?“, Тодорка написа: “Смелостта да погледнеш ситуацията в нейната дълбочина ни дава възможност да вникнем в детайлите и по този начин да придобием много повече яснота и да обогатим познанията си. Знанията дават самочувствие и човек по-лесно би преодолял страха от бъдещ неуспех. Осмислянето на направената грешка надгражда уменията ни да анализираме всякакви ситуации, а това от своя страна ще ни помогне при взимането на бъдещи решения, които ще включват и придобития вече опит.”

Фондация Благотворител създаде методика за преподаване на добродетели за деца в предучилищна и в начална училищна възраст. Преподаването на уроци като търпение, отговорност, грижовност, честност, благодарност, учтивост, смелост… променят учителите, учениците, променят средата за общуване в училище и засилват интереса към учебния процес. Изграждането на силен характер в едно дете днес, създава силна зряла личност в обозримо бъдеще. Така неусетно и без възможност да се измери приноса на програмата, посяхме идеята в над 110 училища и градини в България. Издадохме наръчниците за учители “Уроци за сърцето”, създадохме 10 видео урока и сайта www.dobrodeteli.bg, в който учителите могат да намират полезна информация.

Желанието ни да запалим в учениците стремеж да променят средата, в която живеят, да помагат и да бъдат отговорни, ни доведе до проекта “Млад Благотворител”, който вече 4 година се реализира. Да помагаме на младите хора да развиват доброволчески и благотворителни каузи, да пишат проекти и да ги реализират, не е самоцелна наша идея, тя се роди от учениците, които сами ни потърсиха да им съдействаме в техните идеи за правене на добро! Ние празнуваме всеки техен успех, който създава мост между поколенията в едно българско село чрез театралното изкуство, възражда интереса към читалищата, или стопля сърцата на възрастни хора, живеещи без близките си. Това са идеи и проекти на ученици от 8-и до 12-ти клас от цялата страна.
Случихме още много проекти и срещи през всички тези години, но не можем да ги разкажем на един дъх!
Пожелаваме си щедри дарения както от корпоративния сектор, така и от хора, трогнати от каузите, с които работим!
Пожелаваме си ученици с висок успех, които имат желание да се развиват.
Пожелаваме си будни учители, които да образоват както умовете на децата, така и сърцата им!
Пожелаваме си учениците в България да вярват, че от тях зависи бъдещето и да творят проекти с желанието активно да променят средата!
Пожелаваме си да успяваме в начинанията си!