В медиите

До края на 2007 г. ще има интернет клуб във всеки дом за сираци

До края на 2007 г. във всеки дом за отглеждане на деца, лишени от родителски грижи, да има интернет клуб предвижда проект “В мрежа” на Фондация “Благотворител”. Проектът беше представен днес пред журналисти и включва три етапа.

Първият от тях, предвиждащ изграждане на интернет клубове в София-град и София-област от 1 януари до 30 април, вече е приключил. Организирани са осем интернет-клуба – в два дома в София, два в Брацигово, и по един в домовете в Разлив, Долна баня, Исперих и Доганово. От месец май работи и клубът в дом “П.Р. Славейков” в София.

 

Целта на проекта е да подпомогне децата от домовете да получат достъп до съвременна компютърна техника и да развият компютърни умения, съобщиха от фондацията. Според инициаторите това ще им помогне да бъдат конкурентни в условията на съвременните изисквания на пазара на труда.

Към момента 600 от близо 4000 възпитаници на такива домове на възраст между 7 и 18 години имат достъп до интернет.

Предвижда се и създаването на уебсайт “В мрежа” с форум за обмен на полезна и актуална информация между деца и педагози от различните домове. Психолози ще дават и компетентна информация на част от поставените въпроси. В мрежата ще има информация и за възможностите и рисковете, пред които се изправя всеки пълнолетен гражданин, който започва самостоятелен живот, каза Пенка Лазарова, координатор на фондация “Благотворител”.

За реализацията на проекта е необходимо домовете да осигурят помещение, което да бъде трансформирано в компютърен клуб, а след това фондацията доставя подходящите компютърни конфигурации, лицензиран софтуер и осигуряване на кабелна или ADSL връзка с неограничен трафик, каза Лазарова. Осигурена е и постоянна сервизна поддръжка.

До края на годината интернет-клубове трябва да заработят във всичките 20 дома, намиращи се в областни центрове, а до края на

2007 г. и във всички останали домове в цялата страна.

Проектът на фондация “Благотворител” е получил подкрепата на Министерството на образованието и науката и на Държавната агенция за закрила на детето. За реализацията му своето партньорство са предложили и Българската асоциация по компютърни технологии,

“ТехноЛогика” ЕООД, фондация “Работилница граждански инициативи”, фондация “Партньори- България”, “Видеомакс” ООД и “Комел Софт” ООД.

Освен този проект фондация “Благотворител” има и още два – проект за квалификация на деца, навършили 18 години, които предстои да напуснат домовете и проект “постигам по-висок успех” за осигуряване на стипендия за ученици с успех от 5.00 до 5.50 и от 5.50 до 6.00. Целта на фондацията е да подпомогне образованието на децата от домовете, лишени от родителски грижи, докато 80 на сто от останалите дарения отиват за хуманитарна помощ, съобщиха на пресконференцията.