Актуално Програми публикации

Честито на финалистите в “Млад Благотворител” 2021

Новина1На специално събитие, в Клуб 1 на НДК в София Фондация „Благотворител” обяви наградите в Националния конкурс за благотворителни инициативи на ученици „Млад благотворител“. Събитието бе излъчвано и на живо в YouTube канала на фондацията.

Водещ на събитието беше известният на всички Ники Кънчев, кайто освн тържественост в церемонията успя широко да усмихне публиката и учениците – участници.

В “Млад Благотворител” 2021-ва година участваха  250 ученици със свои благотворителни идеи, които с работа в екип изпратиха общо 47 проекта.

Думите на създателя на фондация Благотворител, г-н Стойко Петков силно подкрепиха инициативата за правене на добро от младите хора: “Млад Благотворител” за пета поредна година успя да се превърне в един от основните стълбове на дейността на фондацията, конкурсът не само печели повече и повече привърженици, но също така “Млад благотворител се превръща в устойчива инициатива  да възпитава в добро и да създава вдъхновение у младите хора. Аз вярвам, че младите хора, включително това виждам и в моите дъщери, имат един много искрен, много силен порив да бъдат прями, да бъдат честни, да подкрепят околните, да създават красота около себе си. Този порив по никакъв начин не бива  да позволяваме, ние големите, да бъде изгубен. Този порив чрез “Млад Благотворител” ние канализираме, подкрепяме и много вярвам, че създаваме и навици в тази посока.”

Станислава Рашева, председател на УС на фондацията сподели при откриването на събитието, че „от създаването си до сега фондацията е насочена към подкрепа на децата в тяхното творческо и емоционално израстване, образование и реализация. През последните близо 17 години сме помогнали на хиляди деца да развият мечтите си“. А с инициативата “Млад благотворител“ се дава възможност за учениците от цялата страна да представят идея, с която лично да допринесат за доброто на обществото.

Фондация Благотворител в партньорство и с подкрепата на Застрахователно Дружество “Евроинс” инвестира в пет проекта от чудесните полуфинални предложения. Победителите получават общ награден фонд 6000 лв. Тези пари не са за децата, а за дейностите по проектите им. Победителите ги получават, за да ги дадат и умножат с доброволчество и отдаденост. Това са истинските герои на нашето време.

Наградният фонд се разпределя така: наградата за първо място е 2000 лв., за второ – 1500 лв, а за трето, четвърто и пето място е по 1000 лв.

Екипите на петте проекта ще преминат и през обучение за „Лидерство и управление на проекти“. 

Победителите в конкурса тази година са:

Първо място: Основно училище “Аверкий Попстоянов“, гр. Рила, с проекта “BeeTheChange – да помогнем на пчелите”. Проектът беше представен и от видео изпратено от екипа ученици.

Второ място: Средно училище за хуманитарни науки и изкуства “Константин Преславски”, Варна, за проекта “Живата вода на Утуля”.  Проектът беше представен и от видео изпратено от екипа ученици. 

Трето място: ПМГ “Акад. С. Корольов”, Благоевград, за проекта “Събуждащият книги събужда светове”. Проектът беше представен и от видео изпратено от екипа ученици.  

Четвърто място: Професионална гимназия по икономика и туризъм “Проф. Д-р Асен Златаров”, Петрич, за проекта “Габрене – импулс за пътешествие в непознатото”. Проектът беше представен и от видео изпратено от екипа ученици.  

Пето място: Средно училище “Юрий Гагарин“, Бургас, за проекта “Magical glass”. Проектът беше представен и от видео изпратено от екипа ученици. 

Екипът на фондация Благотворител, благодари на оценяващата комисия! Петте най-добри проекта бяха отличени от журито на конкурса в състав: Красимира Величкова – директор на Български дарителски форум; Десислава Еленкова – мениджър „Маркетинг и комуникации” на „ЗД Евроинс” АД – партньор и дарител в конкурса; Татяна Христова – обучител по личностно развитие, коуч с опит в управление на бизнес проекти от 17 години; Бистра Георгиева – създател и директор на „Детска Лидерска Академия“; Михаил Стефанов – експерт в областта на комуникациите и влогър, създател на “Мини машини”; Ваклина и Вяра (екипна оценка) – студенти 1-ви курс Медицинският университет в София, екип на един от успешните проекти от конкурса 2020 г. „Дари храна, дари любов“.