Актуално Програми публикации

Валерия Чанкова – жури в “Млад Благотворител” 2022

valeriq chankova 640x480pxlПредставяме членовете на журито в “Млад Благотворител” 2022 година.

Днес ви срещаме с Валерия Чанкова, която е телевизионен журналист.
Професионалният ѝ път започва през 2003 г. като стажант в сутрешния блок “Тази сутрин” по bTV. Следват няколко години като репортер в предаването, през които разказва на зрителите множество истории – по-голямата част от тях засягат социални, здравни и екологични проблеми, на които се търси решение.
През 2009 г. Валерия става продуцент на “Тази сутрин”. През 2013 г. започва работа в NOVA като изпълнителен продуцент на “Здравей, България” с водещи Анна Цолова и Виктор Николаев и на “Събуди се” с водеща Мирослава Иванова.
През годините е работила с много от познатите лица в телевизионен ефир, а при важни събития, като избори за Народно събрание, за местна власт и за президент, както и при други големи извънредни събития, е част от екипа, който подготвя специалните предавания.
За кратко през 2018 г. става консултант на “На кафе”, като част от екипа, с който предаването напълно променя своя облик и се превръща в развлекателно със силно репортерско участие и с ко-водещи, които всеки ден застават в ефир до Гала.
През 2019 г. Валерия се завръща в bTV, вече като продуцент в bTV Новините. Докато е репортер и продуцент, Валерия се занимава и със социални теми и с каузи, които “излизат извън екран” и заживяват свой живот.

 

ИНТЕРВЮ
Помолихме Валерия Чанкова да отговори на два въпроса:

Какви са Вашите мотиви да благотворите с Благотворител?

– В “Благотворител” виждам прекрасни каузи, които имат двоен ефект. От една страна реализирането им е полезно за обществото, особено на локално ниво, където такива инициативи са изключително важни, защото не само помагат за или разрешават конкретен проблем, но дават и нов пример и посока на мислене на хората в това конкретно общество.
От друга страна, по-важният ефект е възпитателният върху децата и младежите, които участват в проектите. Те са част от реални двйствия, които променят средата към по-добро, дават им цел и смисъл и са начин младите хора да се почувстват значими и оценени. Така те насочват енергията си към градивното и полезното и заради одобрението, което получават, занапред биха предпочели да продължат в подобна посока своите действия и начин на живот.

– С какво ви спечели каузата „Млад Благотворител“?

– “Млад благотворител” ме спечели с оригиналните каузи, на които децата се посвещават. Вижда се, че самите млади благотворители добре напипват проблеми, които се нуждаят от разрешаване и подпомагане – грижата към възрастните хора, борбата с расовите предразсъдъци, с бедността, спасяването и опазването на културното ни наследство, екологични проблеми. Поощряването на желанието на децата да помогнат е важно, за да бъде даден добър пример и на самите тях, и на техните връстници, и на цялото ни общество. И се радвам се, че мога да бъда част от този процес!