Актуално Програми публикации

Какво се случва в “BeeTheChange”

Ivan GПроектът спечелил 1-во място в конкурса за благотворителни инициативи “Млад Благотворител” успява да реализира множество инициативи. Седмокласникът от град Рила, който вече се записал в 8-и клас в гимназия в Благоевград в екип с неговата майка и ментор в проекта са изключително силен екип. А благородната им кауза има за цел да привлече общественото внимание върху нарастващия проблем с намаляването на пчелите в световен мащаб.Идеята включва и конкретни мерки, с които да се запази популацията на пчелите, които все повече намаляват, макар да са от изключително значение за изхранването на хората.

Проведе се инициатива по засаждане на растения, от които пчелите да се хранят. Част от медоносните растения се засадиха в сандъчета по време на събитие, предназначено за децата, в детската градина, едновременно полезно и интересно. Закупени бяха семена и засаждането им в саксии, които да се поставят до обществени сгради, а също бяха раздадени и предоставени на хора, които да ги засеят в градините си. Така ще се привличат пчелите, които ще опрашват и другите насаждения.

По изискване на конкурса, доброволците, които реализират проект с подкрепата на фондацията, са ангажирани сами да успеят да осигурят 10 % от дарената от нас сума – 2000 лв. Така в рамките на проекта беше организиран благотворителен концерт под мотото “Да помогнем и да спасим пчелите” в читалище “Христо Ботев” в гр.Рила. Щедрите дарения в подкрепа на каузата възлизаха на 365 лева, което далече надмина очакванията ни. След преосмисляне на плановете екипът на проекта реши с тях да бъде закупен кошер и пчелно семейство.

По проекта беше създаден и информационен кът  в библиотеката при читалище “Христо Ботев” в град Рила. Всеки, който прояви желание и интерес, може да обогати своите знания за пчелите по най-различни теми като прочете новото попълнение от тематични книги – от информация за медоносните растения, през забавни истории с пчели за деца, до лечението с пчелни продукти.
Интересна е хрумката за създаване на хотели за пчели. Иван разясни, че това на практика е голям кошер, където пчелите да намерят подслон. Изработен от Иван е вече и първият “хотел” за пчели, той си намери прекрасен дом при любезните собственици на бистро “Теменуга” в град Рила. Там монтираха хотела сред зеленината на лятната си градина??. Така всеки посетител ще може да наблюдава отблизо живота на пчелите, докато се наслаждава на престоя си в заведението.