Актуално Програми публикации

Благодарност

СПОДЕЛЕНО
от едноседмичното обучение за преподаване на добродетели по проект „Работилница за добродетели”
Добринище, 09 – 16 октомври 2011г.

Седмицата от 9 до 16 октомври 2011г. беше едно изключително преживяване не само за учениците, но и за нас като координатори.
Инициаторите на проекта „ Работилница за добродетели” и обучителите ни накараха да се почувстваме наистина специални и ценени хора. Атмосферата на спокойствие и добронамереност успя да провокира творческия потенциал у всички ученици и те показаха най-добрите си страни.
Разнообразните дейности и занимания, самият подход при поднасяне на информацията и вечерите, изпълнени с духа на добродетелите така заплениха всички ни, че в неделя никой не искаше да се прибира у дома!
Началото бе положено по възможно най-добрия начин. Ентусиазмът на организаторите зареди и учениците и нас, координаторите.
Много се надявам и реализацията на целите на проекта да бъде така успешна! Защото начинанието е прекрасно и е много полезно да обръщаме внимание на човешките ценности, за да станем по-добри хора и поне да се опитаме да накараме и другите да станат по-добри!
И започваме с „Уважение” и „ Отговорност”!
Благодарим за възможността да станем част от „Работилницата”!
Ненка Гроздева, координатор проект

СОУ „ Христо Ботев’’ – Ихтиман

Вълнуващо преживяване за всички участници в обучението „Работилница за добродетели”, организирано от фондация Благотворител, беше посещението на гр. Добринище. Изказвам огромното си задоволство от успешно приключилото обучение. Отлична организация по настаняване, изхранване, пътуване, обучение и забавления. Участниците в обучението оцениха предоставената им възможност да общуват и създават приятелски отношения.
Приятно беше усещането, че всички: организатори, обучители, координатори и обучаеми работеха в екип. Децата емоционално се заредиха с нови преживявания от общуването с техни връстници, от различния начин на поднасяне на новата информация, от възможността да се вживеят в ролята на преподаватели и емоцията, която изпитваха при изпълнението ѝ.
За нас, като техни ръководители, срещата с толкова много млади и заредени хора ни вдъхна увереност в доброто начинание. Вярваме във възможността тези добри неща да продължат.
Адриана Благоева, координатор проект

СОУ „Неофит Рилски’’ – Долна баня

Сядам пред компютъра, за да споделя моите и на групата от 9 ученика от СОУ „Св. Климент Охридски” – гр. Костенец впечатления от участието ни в проект „Работилница за добродетели” на фондация „Благотворител” със сътрудничество с фондация „Обичай това дете”, осъществен в периода 9-16.10.2011г. в гр. Добринище. И си задавам въпроса: „Какво значи да осъзнаеш, че си бил участник в обучение, при което една минута време не е отишла напразно и един лев не е похарчен излишно?”. А какво е усещането, когато ученик /А. Даков/ сподели, че въпреки, че съвършенството по принцип е непостижимо, то той чувства, че това, което е преживял в Добринище, е съвършено? Допълва го друг участник от групата ни /Д. Тодоров/: „Баланс, невероятен баланс между всичко, а това значи хармония”. Но най-често учениците изричаха: „Беше като приказка!” или „Това, кото се случи е просто  невероятно!”. И аз, и те, дълго време не намирахме думите, с които най-пълно и точно да изкажем какво се случи в Добринище пред семействата ни, приятелите ни, учители и съученици. Срещата с директорката на училището ни продължи над 40 минути, през което време тя разбра, че не може ясно и точно да отговорим на всичките й въпроси, защото не просто нещо сме научили или нещо се е случило, а всичко е преживяно, т.е. усвояването е станало по пътя на емоции, чувства, отношения и достигане до дълбините на душата на всеки един от нас.
Ще споделя, че ние вече говорим на езика на добродетелите осъзнато и с гордост, че го познаваме. Ученици и учители споделят, че им изглеждаме някак си по-стабилни, по-уверени, ведри и дори като излъчване сме озарени. Участниците от групата ми споделиха, че ако до сега са се познавали и просто поздравявали в коридорите на училището или по улиците на града ни, то вече се чувстват близки, търсят се, всяка вечер са в интернет връзка. Вече са уговорили и среща на кафе с групата участници в проекта от професионалната гимназия, също от Костенец. Очакват през следващия месец да се осъществи и срещата с групата от гр. Долна баня.
И нещо интересно – между двете училища в Костенец от една страна и между тях и гимназията в Долна баня има чести спорове между учениците на тема кой е по-, по-, най-! Опасенията ми за възможно напрежение, което да се породи по време на престоя ни в Добринище бяха просто забравени още на втория ден. Душата ми се изпълваше с чувство за удовлетворение и радост, когато виждах как те, как ние, ставахме открити, честни спрямо себе си и другите, как доверието нарастваше след всяко ново занятие. Същото споделиха и другите ръководители, а за самите ученици да не говорим – осъзнаваха с всеки изминал ден същността на добродетелта Единство и какво значи да я практикуваш.
Започнах с въпрос и ще завърша с такъв, който си задаваме вече цяла седмица: „Защо няма повече такива проекти?”. Сега, като знам, че ви има и че можете, просто ви казвам – правете го! И БЛАГОДАРЯ!
Мария Баренска, координатор проект

СОУ ”Св. Климент Охридски” – Костенец

Учителите имаме щастието да наблюдаваме развитието на младите хора. За невероятната промяна, на която бях свидетел по време на обучението по проекта “Работилница за добродетели” в реални условия са необходими години, дори съществува вероятност изобщо да не се състои. Бях свидетел на израстването на участниците и на изграждане на екип от различни градове и училища. Нещо, което в нормални условия не е осъществимо. Създадоха се искрени приятелства. Атмосферата на толерантност и взаимопомощ даде възможност на всеки от обучаемите да открие и покаже способностите си. Запален беше огъня на добродетелите в младите хора и те си тръгнаха с желанието да го предадат на съучениците си.
Щастлива съм за възможността да бъда част от този прекрасен проект, заел се с благородната задача да задоволи духовния глад на младежите.
Благодарна съм на ръководителите на проекта в лицето на Пенка Лазарова за стриктната организация и творческа атмосфера, дала възможност на всеки да се открие и разгърне.
Снежана Сандова, координатор проект
ПГ „Г. С. Раковски” – Костенец

Уважаеми приятели,
Трудно е с една дума –“БЛАГОДАРЯ” да изразя отношението си към подкрепата, която безрезервно ни оказва фондация “Благотворител”. Получените 4 монитора ни дадоха възможност да подновим част от
остарялата техниката в нашата компютърна зала. Помощта, която ни оказва Вашят системен администратор Анатолий Радев и по отношение поддръжка на софтуера и мрежата в залата също е неоценима. Благодаря Ви скъпи приятели! Оставам с надежда, че следващата учебна година ще успея да осъществя обновената учебна програма, да отстраня пропуските, правени до сега поради липсата на съвременна компютърна техника.
С приятелски поздрав и уважение към Вашата дейност!
Дечка Денева – преподавател по ИТ в Общински детски комплекс – Пловдив

Благодарност за дарение за животоспасяващи операции

Здравейте,
Аз съм Христо (на Светла съпругът). Искам да Ви изкажа своята искрена благодарност за помощта, която ми оказахте. Знам, убеден съм , че тази помощ беше искрена и от сърце, защото се възстановявам не с дни, а с часове. БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ОБИЧТА!
ХРИСТО

А сега и от мое име – сърдечно благодаря за енергията, която ми/ни дадохте под всякаква фрома – загриженост, подкрепа, пари, внимание  … колкото и да се опитвам да измисля думи, с които да изразя признателността си, все ми се струват недостатъчни и непълни …затова ще ви пожелая да сте живи и здрави вие и близките ви и Бог да е с вас винаги.
С обич, Светла

Благодарност за подкрепа на проект

С това писмо бихме желали да изразим дълбоката си признателност за Вашата подкрепа за проекта на Клуба на българските студенти в Харвард “Стъпка за България”, по който в момента се реализира лятна образователна програма за младежи, лишени от родителски грижи. Без Вашето съдействие за нашата инициатива не бихме имали нужните условия и ресурси, за да осигурим успешното постигане на целите си.
В края на първата половина от шест-седмичната лятна образователна програма бихме желали да споделим с Вас резултатите от изминалите седмици в краткото резюме, което прилагаме тук. През този период проведохме занятия по английски език и компютърна грамотност, както и множество творчески игри и уъркшопи. 36-мата младежи усвоиха базисни знания по работа с интернет и софтуерни офис приложения. Трите седмици на база Кремиковци сплотиха участници и инструктори и създадоха дружелюбна и положителна атмосфера за работа и обучение. Резултатите от занятията бяха отразени в публичното пространство от в. «Дневник» и Национална телевизия bTV.
Всичко това би било непосилно без Вашата подрепа, затова се надяваме да приемте нашето въодушевление и напредък за Ваше собствено постижение по пътя на развитието на човешкия потенциал на България.
Благодарим Ви за съдействието! Моля не се колебайте да се свържете с нас в случай че бихте желали да научите повече подробности или да се запознаете с допълнителния снимков материал. Може да намерите повече информация и на нашата интернет страница step.youthbg.net.
Със сърдечна благодарност и уважение,
Екипът на “Стъпка за България”

Благодарност за професионална подкрепа

Мили приятели,
С голямо удоволствие ви пиша тези няколко реда!!!
Благодаря ви от сърце за голямата добрина – да ми дадете възможност да придобия една нова професия, като ми помагате финансово за това! С удоволствие посещавам курсовете и много се надявам, че след завършването им ще си намеря работа по специалността. Всеки ден ви благославям и знам, че добрината винаги се възнаграждава! Желая ви здраве и дано всички Божии благословии съпътстват попрището, на което сте се отдали да служите!!!
С много обич!
Цветослава Маркова

Благодарност за дарени компютри

Уважаема г-жо Лазарова,
Благодарение на Вашата бърза реакция относно нашият проект за компютърно обучение сега кабинета по ИТ в ОДК – Пловдив стана по-привлекателно място за децата на Пловдив.
Получихме чрез Вашия системен администратор г-н Анатолий Радев 3 бр. компютри, 3 бр. клавиатури и 3 бр. мишки. Той незабавно ги инсталира и ги свързахме в нашата мрежа. Сега децата от Пловдивските домове за деца, лишени от родителски грижи “Княгиня Мария-Луиза” и “Олга Скобелева” с голямо удоволствие сядат да работят и учебните ни планове се осъществяват по-пълниценно. (Борбата -“Кой да седне на хубавия компютър”  е голяма).
Благодарим Ви от сърце за проявеното разбиране. Благодарим Ви за благотворителния жест към нашите възпитаници. Никоя организация до сега не е проявявала такава съпричастност към нашите дългогодишни проблеми при снабдяване с компютърна техника, необходима за изпълнение на нашите учебни програми.
Оставаме с вяра в продължаване на нашето сътрудничество!
Дечка Денева и Василка Симеонова – преподаватели по информационни технологии в Общинския детски комплекс – Пловдив