Актуално Програми публикации

Алина в разговор с Мария Цънцарова по bTV

Интервю с Алина Ставрева, 14-годишно момиче, което спасява частичка от музикалното ни наследство с проекта си “Мисия Ромбана”!
Тя получи подкрепа в Национален конкурс за благотворителни инициативи на ученици МЛАД БЛАГОТВОРИТЕЛ, реализиран за шести път от фондация Благотворител!

Заедно с Алина благодарим на журналистите от bTV за проявения интерес и внимание към постигнатото в проекта “Мисия Ромбана”!

Когато е разписвала проекта си, Алина вече е виждала крайния резултат, защото думите ѝ са пламенни. “Тя гори в идеята си и си личи, че няма търпение да я реализира.” – така се изрази журиращата вече трета година Десислава Еленкова, представител на “ЗД Евроинс” АД, основни дарители в конкурса. 

И Алина успя! До най-малкият детайл изпипа успеха на проекта си така, както го беше планирала. 

Във формуляра за кандидатстване на въпроса “Какъв дългосрочен ефект предвиждате?”, Алина е отговорила: “Надявам се този проект да привлече вниманието на младите хора към българските традиции и любопитството им към онези, които се срещат само на едно място, като Ромбаната и рискуваме да бъдат забравени. Може като видят това, да се сетят за такъв обичай и такива песни и в тяхното село или град, да отидат в местното читалище да попитат или пък да направят заедно нещо. Ще изпратя албума с диск и с описание на проекта и на общината и ще им предложа да направят по – голям тираж от него, за да популяризират Ромбана. Ще им предложа в писмото също да проверят и за други такива песни и празници в тунджанските села и да ги опишат заедно с младите хора по този начин, за да останат за поколенията. Надявам се с Фондация „Благотворител“ да обърнем внимание на държавата за значението на местните празници, които се срещат само на едно място и рискуваме да бъдат забравени, ако не направим нещо заедно.”

В едно от обучениета след първо класиране, поискахме от кандидатите – ученици, да ни разпишат измерими крайни цели на проектите си, както и да предвидят рисковете, които биха им попрчили. Алина и тук се справи чудесно:

Измерими крайни цели на проекта:

  1. Да обединим усилията си, за да съхраним във времето и оставим на поколенията песните и обредността на една уникална и стародавна традиция – Ромбана, местното лазаруване от село Генерал Инзово, което не се среща никъде другаде в страната;
  2. Да запишем и представим по оригинален начин песните от обредността на Ромбана, като покажем приемствеността между поколенията на съхранените български традиции;
  3. Да запалим ентусиазма да бъде запазена всяка малка локална, местна традиция като част от нашата българска идентичност, за да не се налага да правим и Червена книга на изчезналите празници и обичаи.

Застрахователно Дружество Евроинс АД подкрепя национален конкурс „Млад Благотворител“ за трета поредна година. Ние от своя страна сме благодарни, че осъществяваме проектите на учениците заедно!