Актуално Програми публикации

“Да върнем магията на старата чешма” – гр. Велико Търново

Представяме ви видео, изпратено ни от екипа на проект “Да върнем магията на старата чешма”. Проектът е сред полуфиналистите в национален конкурс “Млад Благотворител” 2021.
Благодарим на учениците от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, Велико Търново за прекрасната идея и вложения труд! Успех!
Тематично направление: Екология /опазване и грижа за околната среда

Цел на проекта – “Почистване на четири чешми и облагородяване на районите около тях, за да съхраним и опазим изворната вода в тях.

Подцели:
– Създаване на място за отдих около всяка чешма;
– Проучване и разпространение на историята на всяка чешма;
– Изследване качествата на водата в чешмите и споделяне на информацията с обществеността;
– Формиране и надграждане на отговорно отношение към опазването на околната среда на децата, семействата и обществеността;
– Повишаване на финансовата грамотност чрез издаването на акциите.”

Защо избрахте тази кауза?
“Живеем в нова реалност. Имаше време, в което парковете бяха затворени, заради К-19. И тогава, повечето от нас, потърсиха „спасение“ в крайградските гори от мониторите, от „падането“ на стените на домовете ни върху самите нас, от „самозадушаването“ в стаите. Такова място в нашия град е местността Ксилифор. Асфалтов път води до нея. Романтика – вдясно е поток, вляво скала, гориста местност. И няколко чешми – течащи, сълзящи, пресъхнали, с надписи, без надписи. Общото между тях – разхвърляни отпадъци от храни, плодове, всякакви опаковки и следи от човешка „дейност“, т.е. занемарени. На практика, всеки „избягал“ от града за ден или за няколко часа, разчита на тях. Очевадно за всички е, че е необходима грижа за опазването на чистата изворна вода на крайградските и горски питейни източници. Санитарната им зона никой не я пази, сметта край тях, почти никой не я почиства. Де юре си имат собственик, де факто са на всички. Сложен казус. Имаме решение. Ще „осиновим“ чешми. Ще се грижим редовно за тях. Ще върнем магията на старите чешми.

Първоначално ще почистим коритата им, където е възможно и безопасно за облицовката им, с машина, на останалите места – с телени четки. После – отводнителните им канали ще почистим, от отпадъци, от затлачени изсъхнали листа и клони. След това, облагородяване на местата около тях, за да може да са и място за отдих – цветя и храсти ще засеем, пейка ще сложим и кошче за отпадъци. Убедени сме, че ако има кошче, хората ще изхвърлят отпадъците в него. И това е така, защото по-голямата част от посетителите по тези места обичат планината, а щом обичаш – пазиш. За останалата част, вярваме, че ще свикнат да оставят чисто, за да бъде приятно и за тези, след тях.. И накрая – изследователската и творческата част. Изследователската е в две направления – история и лабораторен анализ. С проучването на историята на чешмите ще се справим сами, не без помощта на Регионалната библиотека. За лабораторния анализ ще разчитаме на партньорите от ВиК, РИОСВ, РЗИ. И за „десерт“ – всички продукти по този проект – електронна книга, хартиени и електронни пъзели, карта на чешмите около Велико Търново, електронен справочник за качествата на водата на чешмите. Четири чешми ще са обект на дейностите на този проект – двете чешми „Дълбок дол“, чешма „Голямото Лако“ на пътя от с. Арбанаси към Ксилифор и „Миризливата чешма“ в местността „Вятъра“, до отбивката от републиканския път I-5 по посока Велико Търново, преди разклона за с. Присово. А ако са ни изпреварили, ще осиновим други чешми. Те ни чакат да върнем магията им. И дано Чудовището Ковид ни позволи да реализираме планираните на терен дейности. Ние ще побързаме, К-19 ще ни изчака. Казват, че ще свикнем да живеем с него. Но и той ще свикне да живее без нас – убедени сме.”