Актуално В медиите Млад благотворител - новини 2022 Програми публикации

EcoSmoke в “България в 60 минути” по БНТ 1

Екипът на проект “EcoSmoke” – учениците в 11. клас Александър Градев и Борислав Чобанов, участваха  в “България в 60 минути” по Българска национална телевизия.

Гледайте предаването с водеща Мариана Векилска, излъчено по Първа програма на БНТ.

В живия репортаж момчетата споделиха повече за създаването на проекта, за проблемите от замърсяването на природата с цигарени фасове, както и за бъдещите им цели. Показаха грамотата, която получиха от фондация Благотворител за победата в конкурса “Млад Благотворител”.

Екипът на фондация Благотворител е съпричастен с благодарността на Александър и Борислав към водеща Мариана Векилска, г-жа Елена Георгиева, журналистката Силвия Русенова и на целият екип на БНТ за поканата.

Журито на Национален конкурс “Млад Благотворител” откри потенциал в проекта на двете момчета, защото идеята беше разписана смело, с големи цели, но в същото време с конкретни стъпки за реализация.

Проектът е с големи мащаби и ние вярваме, че той ще бъде приносен за широката общественост. Радваме се че подкрепяме тези двама смели ученици в началото на техния проект с високи цели!

Предлагаме ви да си припомним кратки послания от формуляра, попълнен за кандидатстване в конкурса “Млад Благотворител” от Александър и Борислав:

Защо избрахте тази кауза?

“Избрахме тази кауза, защото, както знаете, България е държавата, която оглавява класацията за най-много пушачи на глава от населението в ЕС, и това в комбинация с недобре изградените навици на българите за опазване на околната среда създава един огромен проблем, който обществото не забелязва. Затова ние решихме да намерим решение и то е EcoSmoke.”

Какъв дългосрочен ефект очаквате?

“Очакваме чрез реализирането на нашия проект замърсяването от цигарени угарки на обществени места да намалее драстично, като прогнозираме спад от 30% на отпадъка до 1 година след позиционирането на нашите кошчета.”

Вече трета година конкурсът се реализира в партньорство и с подкрепата на “Застрахователно Дружество Евроинс България” АД.
За 2022 година получихме подкрепа в категория “Екология” и от Lion’s Head Investments.