Актуално Програми публикации

Елена Веселинова – една от дванадесетте

2Щастливи сме да ви представим нашите стипендианти по програма “Постигам по-висок успех”.  Днес ви срещаме с Елена Веселинова от София, тя е една от нашите 12 ученици и студенти! Тя е умна, талантлива и амбициозна, с неподражаем устрем към успехите, които сякаш и принадлежят, а тя само трябва да ги изяви!

За да постигнат стипендията, кандидатите ни изпращат есе по поставена тема. Тази година, темата беше: „Нашата главна нужда е от някой, който да ни вдъхновява да бъдем това, което знаем, че можем да бъдем.“ Ралф Уолдо Емерсън.

Елена ни изпрати прекрасно есе, прочетете цялото есе тук:

Цитат:

“Най-хубавото, което ми се е случвало е да срещна хора, които ме насочват не към нови хоризонти, а ми отварят очите за тези, които вече са пред мен и ме карат да ги преоценя. Хора, които ми показват качества, които вече притежавам, а не само такива, които трябва да придобия. Така, благодарение на такива хора си даваш сметка кой си тук и сега, кой можеш да бъдеш на базата на заложбите, които в момента притежаваш. Веднъж случи ли се това, оттам си само нагоре. Ключът е в това да оставиш сетивата си отворени за такива хора, да ги допуснеш до себе си. Но разбира се, във вскичко в живота има някаква уловка, уловка има и тук – когато си преживял болка, застой, разочарование, затъване, да се довериш и отдадеш е много трудно, почти непосилно. Колкото повече си страдал, толкова по-трудно ти е да откиреш сили да се изправиш. Но го правиш… и си струва. За мен си струваше! Сега съм от другата страна, на другите „понякога“.”…

В началото на всяка учебна година задаваме по няколко въпроса към учениците и студентите, така че да разберем какво ги вълнува и какви цели са си поставили и искат да постигнат.

Интервю с Елена:

Каква беше изминалата учебна година за теб? /Разкажи, ако си постигнал/а личен успех, в спорт, хоби или друг личен план. Можеш да ни опишеш своите интереси, в кои области са?

– Без съмнение с оглед на пандемията и настъпилата извънредна ситуация, изминалата учебна година беше много необичайна, ние от 11 клас и малките шестокласници останахме най-дълго вкъщи за обучение в онлайн среда. Въпреки това, аз мога да кажа, че научих много –разсъждавах над недостатъците си и опитвах да се боря с тях. Запълних пропуски в знанията си по някои учбни предмети, възползвах се от безграничните възможности, които интернет откри пред нас през карантината, за да науча нови неща и да развивам интересите си. Освен това започнах ранна подготовка за кандидат-студентските изпити.
Участвах в проект на Българската Асоциация на предприемачите – Able Mentor, като там с помощта на моята менторка създадох проект „Зависимостта сред младежите“ – информационна кампания. Освен химията, биологията и френския, друга голяма моя страст са плaнините – имах възможността да покоря върхове, за които винаги съм мечтала.

Кои са силните черти на характера ти? В какво си силен/а? 

Аз съм безотказна и целенасочена, търпелива съм и се опитвам да бъда рационална.

Имаш ли хоби или спорт за осъществяване на които имаш необходимост от помощ, ментор или ресурси? Какво точно ти е необходимо?

Най-много обичам дългите преходи в планините. Мечтата ми е след кандидат-студентските изпити да измина най-дългия маршрут в страната – Ком-Емине. Това мое хоби ми помага да бъда физически активна и да създавам социални контакти с много отдадени и мотивирани хора, но освен всичко ме свързва с баща ми, с който нямах време да се сближа, тъй като почина рано. Той беше алпинист любител и планината ми помага да се докосна до него. В дългосрочен план искам да изкарам курс за планински спасител, когато ми остане време и средства, защото това пък се доближава до мечтаната ми професия – да помагам и спасявам.

Имаш ли предмет/дисциплина в училище, за която би искал/а да получиш допълнителна помощ?

За сега се готвя усилено по химия и биология – ходя на уроци с цел улесняване на кандидатстването ми. Готвя се усилено и по френски – ще запиша втора матура френски и евентуално ще кандидатствам и във Франция.

Ако имаш супер компютър, който знае отговора на всеки въпрос, какъв въпрос щеше да му зададеш?

Това е много интересен въпрос, над който много съм мислила. Искам да знам какъв е смисълът на живота. Но в една моя много любима книга – „Пътеводител на галактическия стопаджия“ супер компютърът „Дълбока мисъл‘‘ дава числото 42 като отговор на въпроса какъв е смисълът на живота, Вселена и всичко отснало. Има всякакви тълкувания за това. Едно от тях е, че на програмистки езици, тъй като авторът Дъглас Адамс се е интересувал от това, то означава: „Каквото искаш да бъде“. Смята се и че е свързано със стара тибетска философия. Така че според мен, дори и да има възможността някой да ни даде отговорите, по – ценно е да ги търим и намираме сами. И точно това е смисълът…

Щастливи сме, че срещнахме нашите 12 ученици и студенти, които подкрепяме през учебната 2021/2022 година!