Актуално Програми публикации

Финалисти – Тайните пасища на Чичовите конье

Видеото представя проект, който се класира на 6-то място  в Национален конкурс “Млад Благотворител” 2022 г.
Видеоклипът е създаден от пет ученика от 7-ми и 10-ти клас и двама от 6-ти клас /съмишленици/от Ученическия парламент към 117.СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Бухово, с ръководител Екатерина Средовска.

Тези страхотни млади хора имат желанието да съхранят музикалните традиции на родния си край!

“Избрахме тази кауза, защото е изключително значение да помним и да поддържаме фолклорните си традиции. Съхраняването на историята и музикалната култура е един от приоритетите на нашия район. Много известни песни и танци, характерни за шопската фолклорна област, които също се срещат и за световното музикално наследство, произлиза именно от нашия край. Може би ще се учудите, но за родното място на песента „Чичовите Конье“ спорят жителите на гр. Бухово и кв. Сеславци и двете страни претендират, че е тяхно. Голяма част от местното население не е запознато с приноса на нашите предци. Именно заради това нашата екип реши да проучи и представи пред съкварталците ни любопитни факти за музикалното наследство в нашия район чрез създаване на документален филм и представяне на мен. Самите ние сме сигурни в това, че в процеса на работа, ще открием наддаващите данни, които през цялото това време са ни били под носа.
Крайни цели на проекта:

  1. Да се ​​проучат любопитни факти от музикалното наследство в Бухово, Сеславци и Кремиковци чрез провеждане на интервюта и търсене на информация от различни източници (печатни издания, интернет).
  2. Популяризиране на каузата или за съхраняване на местния фолклор чрез възможност за кратък документален филм и достигане до различни хора в социалните мрежи.
  3. Да се представи по нестандартен начин информацията и да достигнем до обществеността, карайки я да преоткрие това, което има.