Актуално Млад благотворител – новини 2024

Фондация “Благотворител” отбеляза своят 20 годишен юбилей

Горди сме да споделим, че Фондация „Благотворител“ отбеляза своят 20 годишен юбилей – дълга и вдъхновяваща история, която изживяхме заедно!

На събитието присъстваха и получиха свои грамоти за съпричастност в каузите на фондацията – съмишленици, дарители, журиращи в три национални конкурса, които бяха проведени през годината.
Бяха връчени грамоти на успешни ученици, лишени от родителски грижи, подкрепени със стипендии през изминалата година. Аплодирани бяха трима от младежите, завършили три поредни години с пълно отличие и завършили с такова 12-ти клас. Вдъхновяващо бе връчването на грамотите от онези, които са „осиновили техния успех през годината“ – „ЗД Евроинс“ АД, Стойко Петков, основател на фондацията, марка кафе „Baristo“, „Грант Торнтон“ България. За 20 годишната си дейност фондация „Благотворител“ е подкрепила успешни младежи, лишени от родителска грижа с над 500 стипендии и над 200 професионални курсове.

Събитието беше и с фокус върху представянето на свършената работа от учениците, победители в „Млад Благотворител“ 2024 г. Само от дейността с този конкурс за 8 години, ученици осъществиха 37 благотворителни проекта в България.
През изминалата година бяха отличени и подкрепени с обучение, финансиране и менторска подкрепа през цялото време на реализацията 8 благотворителни проекта на ученици. Конкурсът и осъществяване на проектите се осъществява с подкрепата и в партньорство на “Евроинс Иншурънс Груп”.

За церемонията пристигнаха 25 ученици и учители от различни населени места в България, а от София към тях на сцената се присъединиха още 12 ученици. Динамиката на презентациите, в които младежите представяха ползите за обществото от своята дейност във снимки, текст и пламенни думи, увлякоха и трогнаха гостите на „Благотворител“.
Журиращите, популярни и експертни личности, поднасяйки грамотите на учениците, ги насърчиха да упорстват и продължат да развиват каузите си.

Водещи в програмата на събитието бяха – Ралица Коларова и Диан Ставрев, които вече са студенти, но са били в редиците на „Млад Благотворител“, осъществявайки свои каузи, подкрепени от фондацията и партньорите ѝ.

Важен гост за втора поредна година беше журналистът от bTV, автор на „120 минути“, водещ, репортер и писател – Светослав Иванов. Той вдъхнови и запали учениците със своята дарба – словото, успя да накара всички в залата да настръхнат.
Обръщайки се към учениците той каза: „Вие и вашето поколение, в един момент трябва да се превърнете в пазители, „guardian“ на английски… това е термин от моята професия, така се наричат старите авторитетни медии в западния свят, наричат се „пазители“… Казвам, че вие ще се превърнете в „пазители“, запазвайки онова усещане, че винаги има надежда, че винаги утрешният ден ще бъде по-хубав от днешния. „Благотворител“ е една много специална дума, тя е свързана с подкрепата и с усещането, че правиш нещо за някого, защото харесваш неговата идея – това е висша форма на вяра в другия! Дори ти да не го познаваш, вярваш, че той ще създаде нещо хубаво, а ти да искаш да участваш в това, колко велико е! Ти не го познаваш, ти не го правиш от милосърдие, ти го правиш заради твоята собствена вяра и заради този оптимизъм, за който ви говорих…“

Запознайте се с постигнатото, през кратко резюме на осемте проекта от „Млад Благотворител“ 2024 година:
• Във Варна ученици от два спечелени проекта инвестираха обща сума от 2 700 лв., с които едните представиха студийни записи на автентични фолклорни песни от различни региони на страната, събрани в компакт диск, както и придружаваща отпечатана книжка „Мелодиите на нашето наследство“, в която са събрани нотните записи и текстове на песните. По думите на учениците „…тези две пособия, могат да служат за изучаване на фолклорното ни музикално наследство в часовете по музика в училище“.
Вторият проект във Варна промени средата на разбиране и приобщаване на деца със специални образователни потребности. Проведени бяха информативни срещи. Обзаведена бе спортна зала с уреди. Чрез спорта, учениците вярват, че ще постигнат единство. Проектните дейности включват предприемачество – произведени и продадени са дреги, чанти, сувенири – рисувани върху текстил. По този начин младите благотворители набраха допълнителни 370 лв. за своята кауза.
• В Ямбол също бяха отличени два проекта, те бяха посветени на подкрепа на деца и ученици, лишени от родителски грижи. Първият от тях учениците-творци рисуваха картини върху платна и осъществиха набиране на дарения по време на благотворителна изложба, събитие събудило града за добро действие. В изложбата участваха и талантливи младежи, лишени от родителски грижи. Със средствата по проекта, ще бъдат наградени именно тези участници, а също така децата и младежите, живеещи в два центъра за настаняване от семеен тип, ще бъдат заведени на екскурзия до морето. За почти всички тези деца, топването на крачета в морето ще бъде преживяване за първи път в живота.
• Вторият проект в гр. Ямбол консистентно помогна на деца, лишени от родителски грижи да отидат на 3D кино за първи път в живота си, да посетят зоопарк за първи път, най-малките да се потопят в магията на кукления театър, както и да отидат и сами да пазаруват и изберат своите летни дрешки от магазин PEPCO.
• В Благоевград се изпълни перфектно проект в екологична тематика. Там учениците проведоха многократни информативни акции, засадиха японски върби с подкрепата на Община Благоевград, раздадоха торбички за многократна употреба с логото на проекта и закупиха и дариха пчелен кошер във ферма, като медът ще бъде даряван на деца в нужда.
• В София също бяха осъществени силни проекти. Ученици събудиха интереса и увеличиха информираността на обществото към това как оцеляват дивите животни в градска среда. Те се съсредоточиха върху това „да опазим градските таралежчета“, първоначално съсредоточиха вниманието си в проект, касаещ парка зад НДК. Потърсиха и подкрепата на държавните институции.
В София ученици от професионална гимназия направиха възможното две абитуриентки, в неравностойно положение да изживеят бала си като принцеси, ушивайки роклите им и подготвяйки за тях чанти, обувки и аксесоари. Беше проведено и благотворително модно ревю.
• В Свищов пет ученички от 12-ти клас се върнаха в детската градина, в която те самите за учели и играли. Помогнаха на децата да се запознаят с български фолклорни традиции играха и пяха с малките. По проекта бяха закупени 26 носии за момченцата от детска градина „Слънчо“.