В медиите

Говорите ли езика на добродетелите? Фондация „Благотворител” ще ви научи

 5011swan 1„Ценностите на нашето поколение бяха изместени. Нищо не беше както искахме”, казва Гергана (ХІ клас), докато седим във фоайето на гимназия „Св. Климент Охридски” в Костенец. Гергана е едно от децата„добродетелчета”. Тя е избрана заедно с още 35 свои връстници от Костенец,Долна Баня и Ихтиман по проекта „Работилница за добродетели” на фондация„Благотворител”. След като са преминали обучение, младите хора преподават общочовешки добродетели и това е наистина събитие, което заслужава да се преживее.

Докато сме в училището, и аз преминавам кратък курс на обучение от Гергана и приятелката й Ралиана и веднага разбирам, че съм неподготвена в сравнение с тях. Способността им да се самоанализират и да оценяват всяка своя постъпка е наистина впечатляваща. Трудно е да се повярва,че са се научили на това само в рамките на седмица, но очевидно вече натрупаният им опит в практикуването на добродетели е дал своя резултат.

„Проектът промени характерите ни. Станахме по-внимателни към всичко. Научихме се да говорим на езика на добродетелите”, казва Ралиана.

0035 Въздействие върху „светлата” страна

„Не знам защо подходът към децата традиционно е менторски, със забрани и наказания. Съвсем различно е, когато се подходи откъм„светлата” им страна”, казва Пенка Лазарова, председател на управителния съвет на „Благотворител”. Самата тя и обучителите Зоя Соколова и Парашкева Сотирова излъчват изключителен позитивизъм, с който явно заразяват децата.

Едногодишният проект „Работилница за добродетели” на фондация „Благотворител” и фондация „Обичай това дете” се базира върху идеята да подтикне подрастващите към добро, към духовност и да ги накара да се съсредоточат върху нравствените ценности, които се крият в сърцата им. За целта обявили конкурс в СОУ “Св. Климент Охридски” и ПГ “Г. С. Раковски” в Костенец, СОУ “Неофит Рилски” в Долна баня и СОУ “Христо Ботев” в Ихтиман. От явилите се 60 кандидати отсели 36. Днес тези „добродетелчета” увличат след себе си десетки други. Тяхната мисия е да преподават 36добродетели два пъти месечно в часовете на класа – пред собствените си съученици, както и пред по-малките. Ефектът, по думите и на ученици, и на учители, е чудотворен.

 

 

 

 Пълна промянаp1160038

„Човек без търпение е като кораб без мачта” – с този пример за добродетелта „търпение” Гергана започва урока ми и очевидно уцелва слабото ми място. Същото явно са преживели и съучениците й, след като са сменили първоначалния скептицизъм с пълно разбиране. С помощта на загадки и ситуационни игри обучените успяват да предизвикат откровени дискусии и най-важното – мислене по теми, които заетите с образованието трайно избягват, а в същото време се оплакват от упадъка на ценностите.

„Повлияхме силно на момчетата”, разказва Ралиана. Те се научили на толерантност, на уважение и да се сдържат в конфликтни ситуации.Всички деца като цяло придобили увереност, започнали да изразяват аргументирано лично мнение, спрели да лепят етикети на другите. Получила се изненадваща комуникация по въпроса за човешките ценности, каквато досега била непостижима.Проектът увлякъл доброволци като началната учителка Аделина Иванова, която има„Дърво на добродетелите” в класната си стая. За17 второкласници участието в създадения клуб „Добро сърце” е вълнуващо и очаквано занимание.

 

 Откъде идва магията

„Промяната започва с говоренето. Това е най-ценното в този проект”, казва Снежана Сандова, учител по математика и информатика в Долна баня и участник в „Работилницата”.

„Нищо не става служебно, а по много интересен начин за децата”, допълва я колежката й Адриана Благоева.

Двигателят на проекта в Костенец – Мария Баренска, е във възторг от учениците, защото дават най-доброто от себе си. „Ние вече говорим на езика на добродетелите осъзнато и с гордост, че го познаваме. Ученици и учители споделят, че им изглеждаме някак по-стабилни, по-уверени, ведри и дори като излъчване сме озарени”, споделя тя. Гимназията, в която работи – „Св. Климент Охридски”, наистина впечатлява с културното поведение на учещите в него,липсата на агресия и с изключителния си арт интериор – дело на самите деца и на преподавателя им по изобразително изкуство. Тази приятна среда създава уютна атмосфера и е отлична предпоставка за проява на добродетели.

p1160045

Тази година 30 юни се отменя”

Репликата е на Гергана, след като някой споменава датата,на която проектът приключва. Очевидно е, че децата горят от желание той да продължи заедно със срещите, комуникацията, приятелствата и незабравимите емоции, които е породил. Седнали в модерния кабинет по химия в гимназията в Костенец, ръководителите на проекта, учителите координатори и част от учениците„преподаватели” планират как да организират вълнуващ финал на преживяното през последната година.

Естествено, артистичната част от сценария се пада на младите хора, които се въодушевяват да подготвят изненади. Те, впрочем, са им запазена марка. Благодарение на тях проектът се е сдобил с удивителна емблема –бял хартиен лебед оригами, направен от стотици листчета хартия от Ангел, Деян и част от участниците в „Работилницата за добродетели”.Този лебед вече се е мултиплицирал из цялото училище – както във физически,така и в духовен вариант. Надеждата е, че лебедите няма да спрат да се появяват и че ще разперят криле на все повече места.

Автор: Светлана Василева