Актуално Програми публикации

Какво ново из “Тайните пасища на Чичовите конье”?!

Бухово21След като екипът ученици направи презентация пред учениците на 117. Средно училище “Св. св. Кирил и Методий” – гр. Бухово и намери още съмишленици и доброволци, се обърна към представители на местната власт и институциите в района.

В първия ден на пролетта, екипът по проект „Тайните пасища на Чичовите конье” представи идеята си пред хората, на които най-много ще разчита при реализирането му.

Събитието бе удостоено с внимание и присъствие от г-жа Стамболиева заместник-кмет на район „Кремиковци”, кмета на гр. Бухово – господин Тодор Димитров, специалистите от отдел „Образование” в районната администрация, кметския наместник в кв. Сеславци – г-жа Янка Станкова, представители на Народно читалище „Пробуда” в кв. Сеславци и на Дом на културата – гр. Бухово, членове на Пенсионерския клуб и партньорите по проекта от Детско радио „Усмивка”. Присъства и Станислава Рашева, представител на фондация Благотворител.

Учителката по История, обеща подкрепа на учениците в анализа на изворовия материал и работа с архиви, а учителка по Музика помощ в песенното наследство на региона.
До учениците неотлъчно е и ръководителя на училището г-жа Янка Цекова, настоящи и бивши учители, които показаха своята готовност да помагат.

Идеята на проекта и предстоящите дейности вдъхновиха гостите. Всички присъстващи изразиха желание да подкрепят членовете на екипа и ментора Екатерина Средовска, както и споделиха, че с огромно желание и енергия ще съдействат за превръщането на инициативата в реалност. Дейностите по проекта тепърва ще започват да се осъществят и благодарение на големите сърца на всички наши съмишленици.

Тези страхотни млади хора имат желанието да съхранят музикалните традиции на родния си край: „Избрахме тази кауза, защото е изключително значение да помним и да поддържаме фолклорните си традиции. Съхраняването на историята и музикалната култура е един от приоритетите на нашия район.”

Крайни цели на проекта:

  • Да се ​​проучат любопитни факти от музикалното наследство в Бухово, Сеславци и Кремиковци чрез провеждане на интервюта и търсене на информация от различни източници (печатни издания, интернет).
  • Популяризиране на каузата или за съхраняване на местния фолклор чрез възможност за кратък документален филм и достигане до различни хора в социалните мрежи.
  • Да се представи по нестандартен начин информацията и да достигнем до обществеността, карайки я да преоткрие това, което има.

Проектът “Тайните пасища на Чичовите конье” е сред победителите в конкурс Млад Благотворител 2022 г.

Конкурсът “Млад Благотворител” се осъществява с в партньорство и с подкрепата на Euroins Bulgaria.