Актуално Програми публикации

Кирил и Ванина са победителите в „Словотворци”

BIG novina 1495606697267За втора година Фондация „Благотворител“ организира национален конкурс за есе „Словотворци“. Темата „Учителите отварят вратата, но ти трябва да влезеш сам. /китайска мъдрост/“ предизвика интереса на 116 ученици от цялата страна. Трудна беше задачата на комисията, защото победителите бяха избрани сред сериозна конкуренция.
Кирил Василев от Пловдив е на първо място. Той е математик и програмист на 15 години, а вече и победител в състезание за есета. Казват, че точните и хуманитарните науки не се разбират помежду си. Но когато вярваш в себе си и влагаш в заниманията си много труд, постоянство и любознателност, клишетата не важат и Кирил го доказва.

Той се определя като „отличник, който се вдъхновява от оригиналните идеи и мечти.“ Учи езици, участва в състезания, а наскоро му е поверена отговорната задача да разработи библиотечен софтуер за училището си. Ето и част от есето му:
„…В края на втори клас класната ми ръководителка ме поощри в писането на кратки приказки. След първата, която тя много хареса и ме накара да направя към нея собственоръчни детски илюстрации, написах втора и трета приказка. Учителката ми вдъхна увереност, че мога писмено да изразявам своето детско въображение, да пиша кратко, разбираемо, но и да се забавлявам като пиша.
По-същото време започнах да посещавам и школа по математика в града, в който живея. Там преподавателката по възможно най-интригуващия начин ни обясняваше условията на задачите и техните решения. Това беше повратен момент в моя живот. Аз почувствах как учителката открехна вратата на тази наука и аз завинаги обикнах математиката. Тя отвори вратата и ме покани, но аз бях този, който реши, че иска да научава нови знания от извънучилищен материал по математика, да решава трудни задачи, да се явява по състезания и да представя успешно града си. В четвърти клас след поредица от класирания в състезания на първите места бях приет в математическата гимназия, където успешно уча и сега.”
web11Второто място в конкурса е за Ванина Кузова. Тя е на 17 години и вече 10 от тях участва в литературен клуб „Касталия“ във Варна. Писането за нея е „моят начин за комуникация, както с другите, така и с мен самата“. Определя се като целеустремена, искрена и отдадена, но признава, че ѝ е нужно повече търпение. Ванина обича да пътува, защото „това те прави богат, по-отворен човек към света, учи те да бъдеш смел и изобретателен.“ Голяма част от свободното си време прекарва с книга в ръка, защото вярва, че „качества като концентрация, търпение, любознателност, въображение, богатство на устната и писмена реч, както и любов към изкуството, могат да бъдат получени единствено чрез четене.“
Ванина определено има какво да каже на света, а ето как завършва есето ѝ – „защото не е достатъчно някой да отвори вратата на знанието пред теб, нужно е да имаш смелостта, вярата, решителността и непоколебимостта да се трудиш, за да влезеш през тази врата и да отвориш нова, а после и друга нова и така до края на своя живот – до края на своето себеучение и себепознание.“
Победителите ще получат грамоти и парични награди, осигурени от фондация „Благотворител“, в размер на 250 и 150 лв. съответно за първо и второ място. В конкурса се включиха 116 ученици от страната, най-много есета имаше от Ловеч, Гоце Делчев, Кърджали, Арчар, Бургас, Варна, София и Петрич. Всички те бяха вдъхновени от значимата роля на учителите в живота си и търсеха своето място и отговорност към бъдещето и настоящите си успехи.