Актуално Програми публикации

Наши стипендианти са участници в радиопиеса

hiking 6153739 1280Един нетрадиционен проект достигна своя финал.

Представяме Ви Олга Кочанова, която е млад драматург и увенча с успех един творчески, социално значим проект, който екипа ни подкрепи.

Преди година с Олга ни срещна молбата й за съдействие в проект, за който беше спечелила финансиране от Министерството на Културата. Запознахме се и бяхме очаровани от нейната идея за “Радиодраматилница”. Олга имаше нужда да срещне ученици в неравностойно положение, които обичат да фантазират и са смели в желанието си да опитват да постигат успехи в нови поприща.

Попитахме стипендиантите си по програма “Постигам по-висок успех”, всички те са деца, лишени от родителски грижи, дали би им било интересно да се включат. Така спечелихме Сияна, по-късно Галина и след това Елена, с Олга открихме финално и Момчил. Така учениците станаха героите в “Геройски град”.

През тази една година, докато Олга работеше с учениците по проекта си, екипът на фондация Благотворител получи и нейната доброволческа подкрепа. Тя приложи своите умения в помощ на събитието за награждаване в национален конкурс “Млад Благотворител”, както в много други наши инициативи и ежедневни дейности.

Щастливи сме да ѝ благодарим и да я поздравим с успешно приключилия проект. Горди сме и с успехите на учениците участници в радиопиесата, тя е пъстра и вълнуваща именно заради тях!

Вече можете да изслушате “Геройски град”! Преди това прочетете до край:

 

Повече за проекта нека ни разкаже Олга в кратко интервю за фондация Благотворител:

– Олга, как ти хрумна идеята за радиопиеса?

– Идеята за работилница с ученици, с които да създадем заедно история се събуди в мен преди няколко години. Тогава завършвах бакалавър драматургия в НАТФИЗ и нямах време да я осъществя. Малко след началото на пандемията разбрах за възможността от Национален фонд “Култура” по програма “Творчески инициативи” и се реших да опитам. Резултатът е радиопиесата “Геройски град” създадена с младежи от 11. и 12. клас в работилницата “Радио Драматилница”.

– Днес всичко е видео, защо пък радиопиеса?

Да се захванем точно с история за слушане не е случайна хрумка. Провокирани сме от съвремието, в което визуалното ни затваря и ограничава в екраните. Струва ни се, че има смисъл за мъничко да оставим очите да почиват и да се заслушаме. Да опитаме да чуем една история с въображението си, за което ти трябват само слушалки. И така може би да открием колко е приятно да съзерцаваме и забелязваме не само с очи. Радиопиесата е особено подходяща за слушане, когато ви е до гора, а тя е далеч.

– Как реализира този проект?

Процесът бе вълнуващ, защото работата с тези вдъхновяващи и будни юноши ме зареди с оптимизъм за много време напред. Учениците, които решиха да се включат в това предизвикателство са Сияна Йорданова, Галина Димитрова, Елена Веселинова и Момчил Димитров. Те са от различни градове в страната, а общото помеду им е, че обичат предизвикателствата. Творчеството се случваше онлайн, докато накрая не се видяхме на живо, когато ходих при всеки по отделно, за да запишем радиопиесата.
Общата ни цел бе заедно да разкажем мотивираща и вдъхновяваща история. Работихме усилено. Те измислиха героите си с малко помощ от мен. Тоест историята е написана, изиграна и записана от самите тях.

Процесът по откриването на историята не бе кратък. Редактирахме и отхвърляхме много идеи. След като се спряхме на нашата история започна реалната работа. Спомням си, че бяхме нетърпеливи вече да видим краен резултат. И на последната стъпка: писането на монолог, Сияна ми сподели, че това била и най-приятната задача. Това е така, защото при създаването на история в началото усещането е сякаш започваш да редиш пъзел, но нямаш картината и не знаеш какво ще излезе. С напредване на работата, малко по-малко започнахме да имаме яснота. За това и успяхме да стигнем до най-важната част – да проговорим от името на персонажите, тогава смело се отпуснахме да творим.

– Разбрахме, че действието се крие в гора, но какъв друг смисъл ще открие слушателя, потопен в горските истории? Запознай ни с героите!

– “Геройски град” е радиопиеса, в която ставаме спътници на няколко животни, които са тръгнали по пътя към Геройския град. Всеки от тях смята, че нещо не му достига или трябва да се докаже на някого или на себе си. Така, запътили се на мисията да стават герои, те разбират, че са се превърнали в такива още по пътя.

Кучето Ричо е порода мини пинчер, влюбен в съседското куче. Също така е художник, който обича да участва в благотворителни събития. Това е персонаж измислен от Сияна и тя като него обича да прави добро и да дарява света с усмивки. Като отличен дванайсетокласник, насочен към фармацията, в свободното си време тя учеше отдадено и за мен е тайна как успяваше да се включи в работилницата толкова дейно. Вдъхновяваща и смела, тя вече е студент първа година в Медицинския Университет във Варна.

Джими Хиената е хитър и свободолюбив. Отраснал в зоопарк, той е решен веднъж завинаги да се спаси от хората. Създателя на този персонаж е Момчил, който обича да се занимава с актьорско майсторство и кино. Неоспорим талант със силен характер, пред когото няма задача творческа или не, с която да не може да се справи.

Котката Кики живее из улиците на града и иска да стане детектив, за да спре своеволията на хората. Този персонаж оживява благодарение на Елена, чиято активност и интереси са толкова разностранни, че не могат да бъдат събрани в няколко думи. Френският език и обществено значимите каузи са едни от тях. С нея ни събра общата любов към радиото и приключенията.

Пепа Мецана знае, че пчелите са застрашени и прави всичко по силите си, за да им помогне, защото меда е любимото ѝ лакомство. Галя, като своя персонаж, е решителна и смела. Вълнува се от света, в който живее, екологията и животните.

Свраката Ваня е избягала от града, предпочита гората, била е на път да стане актриса, но е изгубила своето „р“. Персонажа е измислен от организатора, който още е ментор и монтажист на звукозаписа – Олга Кочанова.

Представяме ви Олга Кочанова: Завършила Драматургия, НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”.
Работила и в киното като съсценарист на няколко късометражни филми, асистент-режисьор на два вълнуващи независими театрални проекта. 2020 г., печели поощрителна награда от ТР “Сфумато”, към “Малък сезон” за първата си пиесата “Пауза”.
Сърцето ѝ се вълнува от проекти, свързани с помощ на деца и младежи в неравностойно положение, защото самата тя някога е била такова дете и разбира необходимостта от това да се случват възможности за всички.