Актуално Програми публикации

Николай Нешев – едиин от дванадесетте

1В началото на всяка учебна година фондация Благотворител с конкурс избира стипендианти в програма “Постигам по-висок успех”.

За нас всеки един от избраните ученици и студенти свети със собствена светлина и ни става важен не само дали продължава да се развива, но и какво го вълнува, изправя ли се пред трудности, дали е здрав и в какво състояние на духа е. Опитваме се да бъдем до всеки, когато ни потърси.

Днес ви представяме Николай Нешев от Русе!
Ники ни впечатли още докато разглеждахме документите му. Успехът му от изминалата година е Отл. 6.00. Беше ни изпратил и грамоти, които ни запознаха с неговите силни амбиции и способностите му да се представя успешно на олимпиади и конкурси. Той изучава немски език и показва завидни резултати усвояването му.

Есе:

Всички кандидати тази година ни изпратиха есе на поставена от нас тема „Нашата главна нужда е от някой, който да ни вдъхновява да бъдем това, което знаем, че можем да бъдем.“ / Ралф Уолдо Емерсън /. Изискването ни беше, учениците и студентите да включат лично преживяване на темата. Есето на Николай Нешев, буквално ни пренесе в неговия свят! Тук можете да прочетете цялото есе.

Ето и кратък цитат: „Първите лъчи на едва събудилото се слънце намират отражение върху книгата, чиито страници са сякаш вече твърде уморени да бъдат разлиствани. Придошлата светлина дава тласък точно на думите на великия писател и философ Ралф Уолдо Емерсън да си проправят път, като спасител, измежду всички мои витаещи, разпокъсани или едва сега загатнати въпроси и мисли.
Защо съм загубил способността, поредна нощ да заспя спокойно? Защо ръцете ми, треперещи от непознато вълнение тършуват из различни писания, книги? Подсъзнателно търся онова нещо, имащо в себе си магичната съставка, която ще ме излекува от стреса, умората, безсънието. Коя част от пъзела – „моят компас в живота” липсва, за да намеря правилния път и да го извървя достойно, знаейки, че човекът, който ще бъда, е личността, която искам да съм?“

Прочетете отговорите на десетокласника на няколко наши въпроса, които поставяме на всички кандидати за стипендия:

Каква беше изминалата учебна година за теб? /Разкажи, за успехите си, в спорт, хоби или нещо друго. В кои области са твоите интереси? Какво те вълнува?

Изминалата учебна година бе изпълнена с различни предизвикателства, преодолявани с много усилия, постоянство, напрежение, но и голямо удовлетворение от постигнатото. Това ми дава кураж да вярвам, че съм способен да се развивам в различни научни дисциплини. Завърших девети клас с успех „Отличен 6.00“ и след нелек изпит-получих своята немска езикова диплома B1. Класирах се и се явих на областен кръг на две олимпиади-по география и немски език. За радост, завоювах първо място в областта на олимпиадата по география и икономика и се класирах за Националния кръг, на който завърших на осмо място в страната. Това е поредната, трета година, на която представям област Русе на национално ниво- в осми клас се класирах за Националния кръг на олимпиадата по гражданско образование(2020г.), а в седми клас –завърших на шесто място в страната на националното препитване по география в град Видин(2019г.). В следствие на тези успехи от кмета на община Русе лично ми бе връчена грамота за постигнати високи постижения.
Винаги съм обичал да чета книги- художествена и публицистична литература, да пиша-разкази, есета, стихове. Вълнува ме всичко, свързано със света около мен в областта на културата,политическата обстановка, за ценностите, които ни оформят като личности. С готовност се включвам екологични и благотворителни акции, организирани в училище или в нашия град. През ноември 2019 г. участвах със свои съученици в международен проект „Climate action project“ (по идея на белгийския учител Коен Тимерс), в който си сътрудничат с ученици от над 500 училища от шест континента. Проучвахме един от глобалните проблеми- изменението на климата (на местно и глобално ниво), като търсихме начини за действия, целящи справяне с климатичната криза.

Кои са силните черти на характера ти? В какво си силен? 

– Всеки човек има своите положителни и отрицателни черти на характера. Смятам, че е важно да се приемаме такива, каквито сме, за да сме в хармония със себе си. Често си припомням трите съществителни имена, с които обикновено ме описват учителите, близките ми-отговорност, креативност, лояност. Харесва ми да съм оригинален, подчертавайки своята индивидуалност във всичко, което правя. За мен мнението на околните е особено важно, техните реакции са огледало на моите действия и държание. Поради тази причина се определям като отзивчив и добър човек в контакта си с другите-откликвам на всяка молба, услуга, която знам, че бих могъл да осъществя, за да помогна на нуждаещия се. Това мое дело ме изпълва с позитивна енергия и желание, да продължавам да се развивам и същевременно да дарявам опита си на остналите.

Ако имаш супер компютър, който знае отговора на всеки въпрос, свързан с ……(любима област, известна личност, хоби), какъв въпрос щеше да му зададеш?

– Без да се замисля, ще попитам супер компютъра коя е подходящата професия за мен, с която ще се реализирам успешно на пазара на труда днес? След години. завършвайки немското училище, дали ще съм успял да осигуря прехраната за себе си и бъдещото си семейство, което се надявам да създам? Май въпросите станаха повече от един, но са все в една тема…