Млад благотворител - представяне 2020

ПЪРВО МЯСТО е отредено за екипа на “Здраве от природата”

ПЪРВО МЯСТО е отредено за екипа на “Здраве от природата” – авторски проект на ученици от село Горна Малина, с основен мотиватор и подкрепа в лицето на Вилма Начева – ст. учител и педагогически съветник.

“Целта на проекта е да се създаде зелена зона /опитно зеленчуково поле/ и да се изгради кът за здравословно хранене на териториятана СУ “Христо Ботев”, с. Горна Малина, обл.Софийска. Със създаването на зелената зона за зеленчуци и билки ще поставим началото на нашата зелена революция, за по-добра среда и по-екологичен начин на живот. Изграждането на специален кът на здравето да се превърне в любимо място за ученици и преподаватели.”

Журито за проекта: “Добре планиран проект, дългосрочен, ще научи децата на трудови навици и отговорност… В ежедневието си децата от различни възрастови групи ще наблюдават и активно ще участват в процеса на отглеждане на продукти, с които ще се хранят и ще научават каква полза има от тези продукти за техния организъм…”

Ето и накратко как върви развитието на проекта:

Учениците от проект „Здраве от природата“ в Горна Малина са на етап ремонт на помещение в училището, което скоро от празно и пусто, ще превърнат в най-желания и уютен училищен „Зелен здравословен кът”.

Благодарим на Йоан Стоянов – 11. клас и Гергана Таскова – 10. клас, които са основните инициатори на този смислен и много вълнуващ проект! Тази седмица предстои голямото пазаруване на материали за ремонта, както и уреди, които ще “участват” в приготвянето на здравословни храни и напитки.

През лятото те садиха и събираха билки, които сега ще превърнат в чай, засаждаха зеленчуци, сред които най-голяма гордост са им тиквичките :).

По думите на вдъхновяващия ментор на екипа, г-жа Вилма Начева, ст. учител и педагогически съветник: „Много фактори, непредвидени ситуации и странни обстоятелства, започнаха да контролират живота ни, но пък младостта е състояние на духа. Със спорт, добра храна, добри мисли и добри постъпки можем да съхраним свежестта, да запазим усмивките и добрата си физическа форма.“