Актуално Програми публикации

Победители в национален конкурс за есе

BIG novina 1464668015244Деница Леонова от Монтана и Иван-Асен Крачунов от Кърджали са победителите в националния ни конкурс за есе съответно на първо и второ място. Решението беше наистина трудно, след като получихме 103 есета от ученици от 37 градове и села в цялата страна и всички те ни впечатлиха със своята добрина, мъдрост и задълбоченост.
Деница е 11 клас в ГПЧЕ „Петър Богдан“ в град Монтана и спечели първото място с есето си на тема „Да образоваш ума, без да образоваш сърцето, не е никакво образование.“ /Аристотел/. Единайсетокласничката ще получи награда в размер на 250 лв. и грамота от фондацията. Тя обича да пише и мечтае да стане журналист. Вече започва подготовката си за кандидатстване в Софийския университет през следващата година.
„В днешно време хората смятат, че най-важно е образованието, защото светът, в който живеем е немислим без знанията, които получаваме в училище.
Но училището не е всичко, защото тези знания ние ги получаваме като теория, но в реалния живот нещата стоят по съвсем друг начин. Когато не знаем как да обичаме и сърцето ни е празно, то вероятността тези знания да бъдат приложени правилно, е много малка.“

Иван е едва в 9 клас, но есето му на тема „Езикът на добродетелите е разбираем за всички хора по света“ ни грабна още от самото начало. Той учи в ГПЧЕ „Христо Ботев” в град Кърджали и иска да се занимава с медицина, вдъхновен от семейната традиция. Когато му съобщихме, че е спечелил второ място в конкурса, той ни трогна с желанието си да дари наградата си от 150 лв. за стипендии на деца, лишени от родителски грижи по проекта ни „Постигам по-висок успех“. Ето как започва есето си Иван: „Езикът на добродетелите е понятен за всички хора по света, защото се разбира не с ума, а със сърцето. За него не са нужни думи, не е нужен преводач. Може ли човек да бъде определен като добър или лош? Хората се раждат добри и до последния си миг носят доброто в душата си, но далеч не са перфектни, в тях винаги има и нещо негативно. Въпрос на разбиране и обстоятелства е коя страна от себе си ще покажат – черната или бялата.“
Голяма част от участниците писаха и по третата тема от конкурса „Моето бъдеще е в моите ръце“ по един впечатляващо целеустремен начин. Показаха, че знаят какво искат от живота си, готови са да положат необходимите усилия за постигане на целите си и да поемат отговорността за решенията си.
Благодарни сме на всички участници за привилегията да надникнем в техния свят!
Есетата на победителите са публикувани в раздел „Конкурси“.