Актуално Програми публикации

Полуфиналисти – КъСМЕТ за бъдещето

Видеото представя проект „КъСМЕТ за бъдещето“, който се класира до полуфинал в Национален конкурс “Млад Благотворител” 2022 г.

Видеоклипът е създаден от ученици в 10-ти и 11-ти клас от ППМГ „Васил Левски“, гр. Смолян.

Страхотни ученици, които искат да видят своето училище чисто! И не само това, те желаят да положат грижи да запазят природата чиста!

Тематичното направление, към което се отнася проектът ни е „Екология /опазване и грижа за околната среда/“.

Ето какво ни написаха учениците за проекта си:

“Идеята за нашия проект възникна от конкретен проблем. По наши наблюдения България изостава от другите европейски държави с активното въвеждане на разделното събиране на отпадъци. Нещата, които се правят са локални и недостатъчно ефективни. В града ни ситуацията не е по-различна. Няколко пъти се поставят контейнери за разделно събиране, но въпреки това не се постига желаният резултат. Ежедневно виждаме кашони и пластмасови бутилки, изхвърлени в общите кошове, докато контейнерите за хартия и пластмаса са само на две крачки. Наблюдаваме подобно нещо и в нашето училище. Дадохме си сметка, че трябва да търсим решение на проблема. Ако работим за изграждане на екосъзнание и в училище, ще пренесем тази екокултура на идните поколения. Пораствайки, ние ще имаме трайни навици, които да доведат до така необходимата промяна. Знаем, че темата не е нова, че в детските градини и началните училища се провеждат информационни кампании, обсъждания, игри по темата, но това явно не е достатъчно. Необходима е лична ангажираност. Нашата идея е свързана точно с това.”