Актуално Програми публикации

Полуфиналисти – Ръка за помощ да протегнем

Видеото представя проект, който се класира до полуфинал в Национален конкурс “Млад Благотворител” 2022 г.

Видеоклипът е създаден от ученици от гр. Кърджали, от СУ „Петко Рачов Славейков“.
Учениците са членове на детското благотворително движение „Ръка за помощ“.
Десетте ученика са едва в 7-ми клас. Те не за първи път са благотворители, работят по своята кауза да помагат на деца, възрастни хора и инвалиди да се чувстват добре, да усещат, че има протегната ръка за помощ.

Горещо благодарим за този проект и добрината, която струи от учениците и техните ръководители – Снежана Сиракова, Нешка Шопова и Георги Кючуков.

За повече информация гледайте видеото и прочетете какво ни написаха в проекта си учениците :
“Целта на проекта ни е да продължим, разширим и популяризираме дейностите, които движение „Ръка за помощ“ при СУ „П. Р. Славейков“- Кърджали извършва вече 25 години в подкрепа на деца и ученици в нужда, както и на възрастни хора, настанени в институции, а и на хората с увреждания. Популяризирането на дейността ни дава възможност на все повече ученици от нашето така голямо училище /в което учат над 1660 ученици от подготвителна група до 12 клас/ да участват и да инициират благотворителни кампании.

Искаме да увлечем нашите съученици и приятели в благотворителни акции за няколко световни дни, в които да помогнем – да съставим календар на доброто. В този календар на доброто да помогнем на деца с увреждания и на възрастни хора да се почувстват по-малко самотни, по-значими и обгрижени.”
Защо избрахте тази кауза: Ние работим за финансова и емоционална подкрепа на уязвими групи деца и възрастни непрекъснато, не свързваме добротворчеството само с празниците – Коледа или Великден. Ние знаем, че доброто няма почивен ден и трябва да се прави непрекъснато. Когато правим добро, ние не само помагаме на ближния, ние помагаме и на себе си.
Всеки от членовете на движение „Ръка за помощ“ има своя собствена касичка на доброто. Там събираме бели пари за черни дни, но не за нас, а за нуждаещите се. Някои от нашите майки и татковци също са били членове на „Ръка за помощ“ и макар вече пораснали, още имат своите касички на доброто и не остават безучастни пред нуждите на другите.
Често ни питат защо избираме доброто. Ние отговаряме така: „Благотворителността е да създадеш добро, да го предадеш на другите и да го съпреживееш с тях“. „Когато човек го прави с намерение да свърши някакво добро, да помогне на някой в нужда, това му носи голямо удоволствие“. „Чувствам се, лично аз, много удовлетворена от цялото това нещо“. „Всеки път, когато правим добро, това ни доставя удоволствие. Ние обичаме да виждаме хората щастливи и сме извършили много акции. На нас не ни трябва повод или празник, за да извършим добро дело“. „Направи добро и ако не си изморен, направи още едно“. „Поддържай касичката на доброто винаги пълна – ако не толкова с пари, то с любов!“