Актуално Програми публикации

Събитие в село Аспарухово

16.10. УтуляНа 16.10.2021 г в читалището на с. Аспарухово, пред местната общност беше представен проекта „Живата вода на Утуля“ на експедиционния екип на СУ за ХНИ „К. Преславски“ – Варна, финансиран от Фондация „Благотворител“. Учениците показаха отдаденост към дейностите, ръководени и вдъхновени от своята учителка Адреяна Янкова.
Ето какво ни написаха участниците от екипа:
“Денят е специално избран, защото е празничен за селото и решихме да благодарим за съхранената фолклорна култура, с която ченгени ни възпитават в свои културни наследници и за достойния пример, който ни дават. С вълнение представихме кратка презентация за същността на проекта, показахме как се е променила чешмата Утуля след ремонтните дейности и обявихме, че това е нашият дар за всички тях. Показахме изработените информационна и указателна табела и обещахме да реализираме и другия ни голям проект за културен маршрут в Аспарухово. Засвидетелствахме благодарността си на нашите спомоществователи и им връчихме свидетелства за дарение.
Събитието беше съпътствано и от фотоизложба „Нашето Аспарухово“, уловила ценни експедиционни моменти с автор Иван Кънев – дългогодишен участник в експедицията и част от екипа, работил по създаването и реализирането на проекта.
Дъждовният ден стана по-ярък от споделената емоция и по-топъл с усмивките на присъстващите. Благодарим на всички, които ни помогнаха да сбъднем това събитие!”