Актуално Млад благотворител – Жури 2024 Млад благотворител – новини 2024

Татяна Христова с коментар на проектите в “Млад Благотворител” 2024 г.

Журиращите в Национален конкурс “Млад Благотворител” оценяват и разсъждават върху това, кои да бъдат 7-те проекта финалисти за 2024 година.
Изминахме дълъг път в усъвършенстване на идеята за конкурса от далечната 2017 г., когато дадохме старта на тази инициатива, поощряваща учениците да повярват в себе си и да използват способностите си да благотворят.

През всички години от 2019 насам, Татяна Христова е била член на журито.

Изключително благодарни сме за нейния голям принос в каузата, за постоянството, което влага и за това, че дори след финала на оценяване, тя винаги остава свързана с каузите на учениците и им помага.

Коя е Татяна Христова?
Татяна Христова е един от основателите на WeCoach.Team – компания, предлагаща иновативни решения за развитие на лидерите и подобряване на тяхната мениджърска ефективност. Тя е професионален коуч, сертифициран от Международната коучинг федерация и помага на лидери от всякакъв ранг да постигат целите си и да надграждат уменията си.
Татяна има 26 години професионален опит, придобит в различни индустрии и роли. 17 години тя трупа знания и умения в корпоративна среда, където отговаря за развитие и управление на продукти, управление на проекти, маркетинг, продажби и управление на хора.
След това решава да поеме в нова посока, като желанието й да помага, както и интелектуалното й любопитство към хората и техния потенциал, я отвеждат по естествен път в необятния свят на личностното развитие и по-специално на коучинга.
Вярва, че лидерите не толкова се раждат такива, колкото стават такива чрез опит, осъзнато живеене, желание за развитие, отговорност и мисъл за другите.
Татяна е магистър по Международни Икономически Отношения. Преминала е обучение и сертификация за професионален коуч в Erickson Coaching International, както и обучение и сертификация за професионален групов и тийм коуч от Ignite Global.
Татяна е член на управителния съвет на Алумни клуба към Лидерската академия на Съвета на жените в бизнеса в България.
Творческите си заложби изявява като хористка в народния хор на ансамбъл „Шевица“.

Днес ви представяме гледната точка към конкурса и проектите на Татяна Христова:
Няколко неща ми направиха впечатление в таз годишното издание на конкурса:

  • Броят на проектите бележи ръст от 36% спрямо предходната година, което според мен говори, че има все повече будни ученици, които искат да работят за каузи, които са им важни и в които горят. Това се усеща ясно и от представянията им. За мен като член на журито винаги е било много вълнуващо да усетя мотивацията на тези млади хора да случват проектите си.
  • По-големият брой проекти може да говори също, че информацията за конкурса и възможностите, които той предоставя достига до повече хора. Силно вярвам също, че доброто е заразно и че все повече ученици виждат добрия пример на своите приятели, познати, които са участвали в конкурса миналата година и се вдъхновяват и те да направят нещо.
  • Другото, което ми направи впечатление е, че този ръст в броя на кандидатурите е най-вече в направление екология – тема, която по мои скромни наблюдения е много значима за младите. Има проекти, които са описани изключително детайлно и прецизно – нещо, което подчертавахме като обратна връзка през предходните години и явно е взето под внимание. Има разбира се и такива, които не показват много ясно дори самата концепция за проекта или липсва съществена информация за реализацията му. Но те са по-скоро изключение.
  • Харесва ми, че в направление като опазване на музикалното наследство в някои от проектите има елементи на дигитализация, т.е. учениците използват технологиите от настоящето, за да запазят и разпространят миналото по един лесно разбираем и достатъчно атрактивен за младите начин.
  • Пожелавам и на участниците, и на журито, в следващите издания да има повече проекти в направление предприемачество и иновации – област, която смятам за много важна за младите – да се развива този дух и начин на мислене отрано. Ще е полезно и за тях, и за обществото и предприемаческата екосистема в България.