Актуално Млад благотворител – Жури 2024 Млад благотворител – новини 2024

Теодора Бакърджиева с коментар на проектите в “Млад Благотворител” 2024 г.

Днес представяме журиращата с най-дълъг опит в неправителствения сектор.
От нея винаги имаме какво да научим. Щастливи сме и сме горди, че тя е в журито на Национален конкурс “Млад Благотворител”!
Благодарим и на целия екип на Български дарителски форум за съветите и грижата за нашите каузи. Те винаги откликват когато имаме нужда от подадена ръка.

Помолихме я за коментар на проектите от 2024 година:
“Едно от предимствата на конкурса “Млад Благотворител” е, че ни среща с млади хора, които, са заредени с визия и енергия за смислена промяна в общностите, в които живеят, учат и се развиват. Това от своя страна носи удовлетвореност и увереност, че подкрепата към идеите на тези млади хора е в правилна посока и чрез нея се утвърждават ценностите, с които свързваме чистата филантропия.

Проектните предложения в конкурса от тази година са различни от предходните издания. Да, някои са сходни като обща цел и очаквани резултати с досега подкрепяните, но други предлагат решения в различни тематични сфери, иновативни и нестандартни са.
Впечатление ми направиха проекти в категория “Екология”, чрез които младите хора споделят напълно осъзната и устойчива визия за приноса на всеки от нас за опазването и грижата за околната среда. Аргументацията в проектите съдържа критичност и добра обоснованост за негативния отпечатък, който оставяме, ако допускаме неприемливо поведение към природните ресурси. За мен това е показателно за огромния потенциал и силата на младежката активност, които си струва да бъдат насърчавани чрез дарителска подкрепа. По този начин не само една или друга идея ще бъде реализирана, не една общност ще бъде повлияна в положителна посока, но и ще бъдат утвърдени основни ценности, свързани с устойчивото ни развитие като общество.”

Теодора Бакърджиева е завършила Технически университет – София, но близо 20 години вече работи изцяло в неправителствения сектор. Била е част от екипите на български НПО с различен профил, като: фондация „С.Е.Г.А. – Старт за ефективни граждански алтернативи“, фондация „Работилница за граждански инициативи“, ФОРА – Фондация за общностно развитие, Българска хранителна банка.
От 2016 г. работи за Български дарителски форум, където отговаря за проучванията и анализите по темите дарителство и доброволчество, които организацията изготвя. Има опит в инициативи за развитие на капацитета на граждански организации, както и опит като общностен фасилитатор, обучител по фондонабиране и оценител на проекти.
В последните три години Теодора е била част от екипите независими оценители към Столична програма „Култура“, направление „Активни публики“, по програма „Кризата като възможност“ към фондация „Асоциация за развитие на София“ и др.
От март 2022 г. Теодора поема оперативното управление на Български дарителски форум като изпълнителен директор.