Актуално Програми публикации

Полуфиналисти – Together for Nature

Наближавайки финала на Национален конкурс “Млад Благотворител”, ще ви представим накратко каузите и видеата, които ни изпратиха всички полуфиналисти!
Напомняме, че точно в 12.00 часа на 22-ри февруари 2022 ще обявим финалистите чрез дискосионно студио с членовете на журито
 
Запалени в каузата си три момичета от Петрич искат да работят по създаване и утвърждаване на туристически маршрути в красивата планина Беласица. Те искат да привличат туристи в родния си край с атрактивни ботанически разходки. Не на последно място искат да възобновят кестенова гора, която е изгубена преди време…

За повече информация за проекта, изгледайте видеото и прочетете надолу 🙂

Видеоклипът е създаден от ученици от гр. Петрич, в XI a клас на ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Леа Кобурова, Ива Терзиева, Марина Костадинова и ръководител: Анелия Попова

“Избрахме каузата си, защото смятаме, че една от основните задачи на училището е формиране на екологична култура и любов към природата у учениците и нагласи и отговорности за опазване на околната среда. Една от целите на съвременната цивилизация е увеличаване на младите хора, ангажиране с дейности по опазване на околната среда и даване на добър пример на идващите след нас.”
Как ще реализирате каузата си?
“Смятаме да включим следните дейности:

Почиствания на туристически маршрути „Пеперудите и цветята на Беласица“,Животът на кестена“ „Цветна приказка „ и „Кълвачите“ в ПП „Беласица“. Ще бъдат включени 250 ученици . Извозването на събраните отпадъци до сметището ще се реализира със съдействието на община Петрич.

  • Маркиране на туристически маршрути .Природен парк „Беласица“ е все още малко позната туристическа дестинация. Това налага и обособяване и поддържане на мрежа от туристически маршрут и тяхното поддържане в полза на посетителите. Ще се маркират шест туристически маршрути към неизвестните водопади. Предварително ще бъдат изработени и шаблони от картон, съгласно стандартите на БТС.
  • Създаване на специализиран ботанически маршрут в Природен парк „Беласица“ .На терен ще се маркира маршрута и постави табла с информация. В училище ще се ообособи кът с табла с информация за маршрута и лечебните растения , за диви ядливи растения, използвани в кулинарията. Ще се изготви :програма за туристически водач, дипляни – за маршрута, за диви ядливи растения и брошура за „Възможностите за селски туризъм в района на Природен парк „Беласица“. Ще се разработят и идеи за рекламиране на алтернативните форми на туризъм в Природен парк „Беласица“.
  • Наново засаждане на гора на ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“, вече съобразена с вещи лица и ще положим максимални грижи да оцелее.”