Млад благотворител - новини 2023

Учениците от Бургас и тяхната мисия в действие

Представяме ви учениците от Бургас, възпитаници на иновативното ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“, които спечелиха първото място в конкурс “Млад Благотворител” вече активно действат с проекта си!

Екипът на проект “Рециклирай с кауза”, победител в конкурс Млад Благотворител, превръща ненужните хартиени отпадъци в нови изделия от рециклирана хартия.

Всеки ден учениците събират разделно, сортират и нарязват отпадъчната хартия в училище. На кошчетата за отпадъци има поставен малък ринг и хартиено табло, които да имитират баскетболен кош и по този начин да предизвикат учениците да изхвърлят хартия там. Събира се и цялата ненужна документация от ръководството на училището, след което се нарязва от учениците и се подготвя за рециклиране.

Следва процедура по рециклиране, която включва: блиндиране на хартията до хомогенна смес, изсипване в рамка, подсушаване, гладене на готовата хартия.

Проектът не само вече е в действие, но и набира популярност, учениците имат свое лого, както и своя страница във Facebook, за тях има статии в електронни медии, във вестници, вече дадоха и телевизионно интервю.

Последвайте Рециклирай с кауза за вдъхновение и съпричастност към каузата им!

Учениците произведоха мартеници със семенца на билки и цветя, изработени от рециклирана хартия за 1 март. Събраните средства от продажбата на мартениците. Всяка мартеничка съдържаше семенце, което може да бъде посадено. Семената са залепени с еко лепило от мляко, което е безвредно и се прави по собствена рецепта на учениците.

Еко мартениците предизвикаха голям интерес сред ученици, родители и учители по време на благотворителния мартенски базар днес и само за броени часове бяха събрани 274 лева. Те ще бъдат дарени на бургаското читалище „Асен Златаров 1940“.

„Нашата кауза е по-екологичен свят, повече зеленина в градски и извънградски условия. Ние сме училище, в което хартията се събира разделно и после цялото количество се рециклира, като се превръща в красиви сувенири – книгоразделители и мартенички, или STEM помагала за по-малките ученици. За да затворим кръговрата на хартията планираме със събраните средства да закупим нови книги за читалището“, разказват участници в проекта.

В момента тече трескава подготовка за планирания втори благотворителен Великденски базар, които ще се проведе по време на патронния празник на училището. Учениците подготвят рециклирана хартия, от която ще бъдат изработени книгоразделители и великденски сувенири.

Всички предмети от рециклирана хартия имат специална част, на която е залепено семенце с еко лепилото и то може да бъде засято.

Събраните от благотворителните базари средства ще се използват, за да бъдат закупени книги за Народно читалище “Асен Златаров 1940″. Всички от екипа обичаме да четем, посещаваме често читалището и идеята да даряваме събраната сума от продажба на предметите от рециклирана хартия беше спонтанна и освен това се вписва в концепцията на целия ни проект – затваря кръговрата на хартията.”

Споделяме откъси от проекта на учениците:

Цел:

“Поставихме си за цел да сме училище, в което хартията се събира разделно и после цялото количество се рециклира, като се превръща в красиви сувенири (книгоразделители и мартенички) или STEM помагала за по-малките ученици. Всеки предмет, изработен от ръчно направената хартия има специална част със семенце, която може да бъде засадена. За да не се уврежда семенцето, то е залепено с еко лепило от мляко, което ние сме си направили по наша рецепта. Да правим рециклирана хартия от вече използвана такава и да я превръщаме в изделия, използвани за учене и украса се превърна в наша мисия. За да затворим кръговрата на хартията планираме със събраните средства от продажбата на ръчно изработените сувенири от рециклирана хартия да закупим нови книги към Народно читалище “Асен Златаров 1940″, град Бургас.”

Предишен опит:

Още от 2019 г. насам, идеята за проекта “Рециклирай с кауза” се развива от нас и нашите съученици и сме много горди, че успяхме да вземем най-доброто от идеята на бившата вече наша съученичка Ния и да я превърнем в един успешен, устойчив проект с кауза. Искаме да продължим да надграждаме идеята и да я предаваме на по-малките ученици, които да я продължат. Само така проекта ще продължава да живее наистина в сърцата, умовете и в сръчните ръце на всички ученици от училище. Както се пее в една известна песен: „Ако до всяко добро същество, застане още едно. Ех предвиждам такъв живот, че само си викам ДАНО…“

Още от постъпването ни в 5. клас в училище сме активни участници в различни доброволчески инициативи. Били сме „Посланици на здравето“. С многобройните дейности спечелихме заслужени отличия от Министерство на образованието и науката, Министерство на здравеопазването, Министерство на околната среда и водите, Министерство на културата, Регионалния офис на Световната здравна организация в България и Българския младежки Червен кръст.

Участвали са в екологичен хакатон с проект „Ерозия на почвата“.

Уникалният проект, чийто ментори са старши учителят по Природни науки Грета Стоянова и Таня Сребрева, старши учител по Информационни технологии, спечели 1-во място в тазгодишния национален конкурс „Млад благотворител“ на фондация „Благотворител“. А в знак на приемственост грамотите и медалите за победителите през 2023та година ще бъдат изработени от участниците в друг отличен проект на иновативното училище – „Българските шевици-мост между поколенията”, който спечели трето място в миналогодишния конкурс на фондацията.

Сръчните участнички в проекта събраха над 1500 лв. по време на няколко благотворителни базара, на които предлагаха красиви мартеници, великденски и коледни сувенири с избродирани шевици. С парите закупиха настолни игри и консумативи, които лично занесоха на младежи без родителска грижа в защитено жилище в поморийското село Бата. Заедно с тях бяха и баби от тракийското дружество «Лазо Лазов» в Средец, които показаха как се бродират шевици.