Актуално Програми публикации

„Уроци за сърцето” в училище „Дружба”

Марина лекторЩастливи сме, че Частно училище „Дружба” вече е сред училищата, преминали обучението „Стратегии за изграждане на характера и на подкрепяща среда в училище”. 

По програма Добродетели на фондация Благотворител до този момент са проведени над 110 обучения на екипите в различни училища и детски градини в България.
 
Обучението е посветено на развитието на добродетелите и емоционалната зрялост на ученици от различни възрасти. Наши домакини и съмишленици бяха Частно училище „Дружба” – София , които ни посрещнаха с гостоприемство, всеотдайност и създаден опит в грижата за характера на децата и развиването на неговата устойчивост.
 
В срещата ни бяха споделени идеи за това как да насърчаваме емоционалната зрялост и  добродетелите на характера в общуването си с ученици, колеги и близки, а най-вълнуваща та част беше възможна благодарение на впечатляващите идеи за дискусии, игри и истории, посветени на човешката мъдрост от самите учители. Водещ на обучението беше Марина Кларксън, която не само споделя дълъг и жив опит от своята ежедневна работа с ученици, но и по свой начин пали в учителите искрата на желанието да практикуват наученото в ежедневното си общуване в професионален и личен план.
 
Обучението е с квалификационен кредит за всеки участник и според учителите е било едновременно полезно и емоционално. По думите на зам. Директорът Слави Чавдаров, споделеният ден се е превърнал в своеобразен тиймбилдинг, защото е бил повод за първата среща на екипа. Споделеното време в разговори за човешките ценности, разпознаване и трансформиране на трудните емоции, донесоха не само допълнителна опитност, но и удоволствие на участниците.
 
„Уроци за сърцето“ е метод, създаден въз основа на проект с международна популярност „Проект Добродетели“ и претворен и надграден от екип български учители, които създадоха и книгите, които са издадени от фондация Благотворител „Уроци за сърцето“ – наръчници с представен подход и разработени примерни уроци. Основен инициатор и водещ автор на книгите е Марина Кларксън, а във втората книга нейни съавтори са Румяна Божкова и Даниела Методиева.
 
С пожелания за спорна и радостна година на всички будители и вдъхновители на характера!