Актуално Млад благотворител – новини 2024

Вредата от найлоновите торбички и важността на решението да променим навиците си.

Учениците от Благоевград, които реализират проекта “Еко воини от гимназията”, продължават кампания за намаляване ползването на найлонови торбички. Те акцентират на вредата за природата и предлагат решение – торбички за многократна употреба.
Инициативата е част от подкрепените проекти в Национален конкурс “Млад Благотворител”, който се реализира от фондация “Благотворител” в партньорство и с подкрепата на “Евроинс Иншурънс Груп“.

“Знаете ли, че – пишат учениците – използването на многократни торбички може значително да намали замърсяването с пластмаса? Многократните торби са не само по-устойчиви, но и стилен избор, който помага за опазването на нашата планета.
Отпадъчните пластмасови продукти, изхвърлени на сушата или във водата, се поглъщат от животните като храна, което води до мъчителна смърт на животните.”

По информация на Дойче Веле в статия, наречена “Убийците на моретата” се казва: “Учените се опитват да установят замърсяването на океаните, изследвайки мъртви птици и риби. В стомасите на мъртвите животни, които изплуват край бреговете на водните басейни, се откриват средно по 31 пластмасови късчета. Именно тези цифри карат учените да твърдят, че на всеки квадратен километър водна повърхност се падат по близо 18 000 късчета пластмасови отпадъци. Понякога те са микроскопични, друг път – огромни.

“Много пластмасови продукти се разлагат едва след 450 години”, казва експертът Бонгард и допълва, че голяма част от замърсяването се дължи на изхвърляните найлонови торбички. “Над 80% от всички торбички се изхвърлят от хората на сушата, а не от корабите и останалите плавателни съдове. Най-вече тънките и леки найлонови торбички, които обикновено отиват на боклука веднага след първата си употреба, се разнасят от вятъра на огромни разстояния”, посочва Бонгард.”

Има държави, за които статистиката сочи, че средно един човек използва 450 пластмасови плика за година, ав Дания например те са само 4 броя.
Само ако се замислим за вредата, която оказваме на животните, ще бъдем дисциплинирани да носим винаги торбичка за многократна употреба. Всеки ден и с всеки наш избор спасяваме животи…

Нека заедно кажем “не” на еднократните пластмасови торбички и да допринесем за по-зелено бъдеще. Изберете многократно използваеми торбички всеки път, когато пазарувате!

#МладБлаготворител #Благотворител #ЧистаПрирода #Подкрепа #УченициДоброволци #Екология #МногократниТорби