Актуално Млад благотворител – новини 2024

Антония Кръстева със съвети към кандидатите в “Млад Благотворител” 2024

Актуален за кандидатстване е конкурс “Млад Благотворител”, по този повод поканихме за съвети бизнес обучител, познаващ спецификите на конкурса.

Антония Кръстева вече пета поредна година ще бъде обучител на полуфиналистите в конкурс “Млад Благотворител”. Води обучение ”Планиране и управление на проекти” и им помага да стигнат до финала като внимателно планират дейностите и предвидят рисковете, а също да прецизират своите проекти с благотворителни цели.
Благодарим на Антония за дареното време за нас и учениците!

Три въпроса и три отговора:

1. Какви съвети би дала още на първия етап при кандидатстване относно планиране на дейностите по проекта?
– Ще започна с важната информация, че първият етап е стъпка към втория етап J В първия етап журито още няма да реши на кои проекти да даде финансиране, а от всички проекти ще избере тези 15, които са с
А) най-благородна и значима кауза и
Б) най-обмислена реализация на тази кауза.
Защото Фондация Благотворител иска да подкрепи тези проекти, които наистина ще се изпълнят – реални и конкретни инициативи за подкрепа на деца или възрастни хора в нужда, за съхраняване на музикалното наследство, за опазване на околната среда или иновативно предприемачество.
Така че съветът ми към участниците е да покажат, че не само искат да направят добро на някого, а и знаят как ще го направят. Нека опишат накратко какви действия ще предприемат, за да реализират прекрасната си кауза, например, ще изработят 10 плаката с призив за дарение; ще ги разлепят в училището си, в читалището и в общината; ще наемат зала за благотворителен концерт; ще изпратят покани; ще привлекат изпълнители и прочие.
Задачата за участниците в този първи етап е да убедят журито, че са мислили какво е нужно, за да бъде осъществена каузата им и са готови да ѝ посветят време, умения и усилия.

2. Защо е важно да има роли в екипа, който изпраща кандидатура с проект?
Ролите са разпределяне на основните задачи в реализацията на проекта между членовете на екипа – един човек отговаря за финансите, друг за комуникацията, трети е оперативен мениджър, който следи за изпълнението за плана. Тези задачи са доста различни и изпълнението им изисква различни качества и умения: мениджър Комуникации трябва да умее да прави добри снимки за социалните мрежи, а отговорникът Финансов контрол – да отчита фактури и следи за харченето на парите. С ролите всеки от екипа поема това, което умее най-добре, посвещава се на своята част от работата и я свършва както трябва. Като ролите в театъра и киното – един актьор играе Батман, а друг – Робин. 🙂

3. Какви грешки допускат „големите“? Имаш опит с обучения на бизнес екипи и мениджъри на компании, на какво се налага да учиш работещите хора?
„Големите“ допускат големи грешки. 🙂 В бизнеса проектите по-често продължават по-дълго от планираното и струват повече от предвидения бюджет, отколкото да приключват в срок и в рамките на бюджета. Затова и има нужда от обучения като моето – как да изготвим план, в който да сме обмислили всички необходими действия, да сме определили оптималната последователност на извършването им, да сме предвидили трудностите, с които ще се сблъскаме и да сме по-добре подготвени и за справяне с непредвиденото, с неприятните изненади. На това планиране уча и участниците в проектите, преминали във втория етап на конкурса. Голямата ми надежда е добре планиращите ученици да се превърнат в добре планиращи възрастни. За да имаме повече успешни проекти в българския бизнес.

ПРЕДСТАВЯНЕ:
Антония Кръстева е бизнес консултант и помага на хора и компании да разгърнат потенциала си и да станат по-силни от конкуренцията с ефективна и ефикасна организация на работата, с мотивиран и ангажиран екип, и с дългосрочно лоялни клиенти.
По образование е инженер със следдипломни квалификации по икономика, управление и право. Работила е предимно в енергетиката и малко във финтех индустрията, предимно за германски компании и малко за български. Била е директор на Е7 Фондация за управление на енергийната ефективност, учредена от RWE AG, Германия, старши вицепрезидент и прокурист на Е.ОН България ЕАД, член на Управителния съвет на Енерго-Про ЕАД.
Антония е убеден привърженик на обмена на знания и дългосрочното сътрудничество. Обича да работи с хора, които искат да станат по-добри в това, което правят и да развиват себе си и организациите си.
Повече за Антония Кръстева и как може да се свържете с нея, прочетете тук: www.antoniakrasteva.com