Млад благотворител - Жури 2023

Десислава Еленкова – жури 2023

Десислава е мениджър „Корпоративни комуникации и реклама” в „Евроинс Иншурънс Груп”АД, една от най-големите застрахователни групи развиващи дейност на територията на Централна и Източна Европа. Отговаря за връзки с обществеността, реклама и корпоративна социална отговорност на компанията, както и координира същите дейности в дъщерните компании на Групата.

Десислава има над 18 години опит в областта на маркетинга, рекламата, връзките с обществеността и комуникациите. Член е на УС на „Българско дружество за връзки с обществеността“ (БДВО), членува в „Европейска асоциация на комуникационните директори“ (EACD) и „Комитет по комуникации“ към „Асоциация на българските застрахователи“. Има магистърски степени по икономика от СУ „Св. Климент Охридски“, международни икономически отношения и финансов мениджмънт от УНСС. Владее четири езика – английски, гръцки сръбски и руски.

ИНТЕРВЮ

– Кои са проектите, които истински те впечатлиха от кандидатите в изданието на конкурс „Млад Благотворител 2023“?
– Както и в предишните издания на конкурса, така и в тазгодишното, децата отново успяха да ме изненадат с интересните си проекти. Тази година проектът „Добре дошли в страна Финансия!“ на учениците от 10 клас на СУ „Козма Тричков“, гр. Враца още с първия прочит изключително много ме впечатли. Децата искат да споделят своя опит и знания свързани с финансовата грамотност с деца в неравностойно положение. Целта на проекта е да се проведат финансови работилници, в които децата в неравностойно положение да преминат обучение по теми свързани с това каква е стойността на парите, как се изготвя личен бюджет, какво е застраховка и т.н.
Друг проект, който значително се отличава от останалите е „Дигитален приятел“ на Симеон Петков от 8 клас на частно училище „СофтУни Светлина“. Идеята на проекта е за извънкласно развиване и усъвършенстване на дигитални умения на деца в неравностойно положение.
Други проекти, които също ми направиха впечатление са „Добротворците печелят, гр.Силистра; „Chestnut forest“, гр. Петрич; „Рециклирай с кауза“, гр. Бургас, „Информираността – ключът към успешното бъдеще“ гр. София .

– Какво не им достига на учениците да създадат „блестящ“ проект с кауза? Какви са твоите конкретни съвети в тази посока?
– Лично аз, във всеки проект търся личния принос на децата. Проектът да е описан със свои думи, дори по детски наивен, как и защо е избрана темата, каква е целта, как е планирано да се постигне, как ще бъде комуникиран, какви средства и как са разпределени за реализация на проекта. Не очаквам да видя идеален проект. Винаги има какво да се коригира, да се помисли по-добре, да се напише по-добре, да се оптимизира бюджета. Това не е грешка или минус, тъкмо обратното. На децата, от тук насетне, им предстои да се учат как могат да реализират идеите и мечтите си. Конкурсът „Млад Благотворител“ е съдаден точно с тази мисия, да покаже на децата, че всичко е възможно и че всяка идея може да се превърне в реалност. Важното е да си много упорит, да не се отказваш, да се стараеш, за да постигнеш това, което искаш. Имаме примери на деца, които участват две последователни години с един и същи проект, но този проект, през следващата година, е преработен и представен много по-добре от предходната. Точно това целим, децата да се научат да планират и реализират проектите си. Само една идея не е достатъчна! За нейната реализизация се изисква много труд и постоянство. По тази причина, от миналата година регламента бе променен, като бе включено обучение между първи и втори кръг на оценяване. Наблюдаваме, че тази промяна води до още по-добри резултати във втори кръг.

– Ти си жури в конкурса вече четвърта година, с какво те задържа каузата „Млад Благотворител“?
– Всяка година, когато настъпи време за оценяване на проектите, се вълнувам все едно журирам за първи път. С нетърпение очаквам с какво ще ме изненадат децата през настоящата година. В предишните издания на конкурса получавахме най-много проекти от деца-предприемачи и в категория „Съхраняване на музикално наследство“. Тази година обаче има проекти свързани с дигитализация и финансова грамотност.
Децата са все по-креативни, проектите все по-мащабни и с дългосрочен ефект. Кандидатстват много будни деца, които са любопитни, търсещи нови сфери, в които да се развиват, но и в същото време състрадателни за връстниците си, които нямат техния шанс да живеят в топла, семейна среда.

Конкурсът “Млад Благотворител” 2023 година се осъществява в партньорство и с подкрепатa на Евроинс Иншурънс Груп – Euroins – Intelligent Insurance

 

<<< Върнете се в ЖУРИ на Национален конкурс “Млад Благотворител” 2023