Млад благотворител - Жури 2023

Валерия Чанкова – жури 2023

Валерия Чанкова завършва Журналистика в „СУ Климент Охридски“ и от тогава има 20 години стаж в телевизионна журналистика.

Професионалният ѝ път започва през 2003 г. като стажант в сутрешния блок “Тази сутрин” по bTV. Следват няколко години като репортер в предаването, през които разказва на зрителите множество истории – по-голямата част от тях засягат социални, здравни и екологични проблеми, на които се търси решение.

През 2009 г. Валерия става продуцент на “Тази сутрин”. През 2013 г. започва работа в NOVA като изпълнителен продуцент на “Здравей, България” с водещи Анна Цолова и Виктор Николаев и на “Събуди се” с водеща Мирослава Иванова.

През годините е работила с много от познатите лица в телевизионен ефир, а при важни събития, като избори за Народно събрание, за местна власт и за президент, както и при други големи извънредни събития, е част от екипа, който подготвя специалните предавания.

За кратко през 2018 г. става консултант на “На кафе”, като част от екипа, с който предаването напълно променя своя облик и се превръща в развлекателно със силно репортерско участие и с ко-водещи, които всеки ден застават в ефир до Гала.

През 2019 г. Валерия се завръща в bTV, вече като продуцент в bTV Новините. Докато е репортер и продуцент, Валерия се занимава и със социални теми и с каузи, които “излизат извън екран” и заживяват свой живот.

ИНТЕРВЮ:
– Кои са проектите, които истински те впечатлиха от кандидатите в изданието на конкурс „Млад Благотворител 2023“?
– Тази година силно впечатление ми правят проектите, които са поставили в основата си информираността и образованието. Децата, които искат да подобрят функционалната грамотност на други деца, инвестират усилията си и средствата, които биха получили, по много мъдър начин, който да осигури безценното – знание.
Адмирации и за проектите, които се обръщат към бизнеса – независимо дали заради екологична кауза или за, да помогнат на младите хора да достигнат по-лесно до кариерно развитие.
– Какво не им достига на учениците да създадат „блестящ“ проект с кауза? Какви са твоите конкретни съвети в тази посока?
– Бих препоръчала на младите благотворители да търсят все повече начини да привличат вниманието и да увличат в каузите свои съученици и приятели, за да има по-голям ефект от техните усилия.
– С какво те задържа каузата „Млад Благотворител“?
– “Млад благотворител” ме спечели с оригиналните каузи, на които децата се посвещават. Вижда се, че самите млади благотворители добре напипват проблеми, които се нуждаят от разрешаване и подпомагане. Поощряването на желанието на децата да помогнат е важно, за да бъде даден добър пример и на самите тях, и на техните връстници, и на цялото ни общество. И се радвам се, че мога да бъда част от този процес!

<<< Върнете се в ЖУРИ на Национален конкурс “Млад Благотворител” 2023