Актуално Млад благотворител – новини 2024

Гледайте фолклорния спектакъл „Гласовете на традицията“

Вече имаме възможността да гледаме фолклорния спектакъл „Гласовете на традицията“, благодарение на Никола Стамов; Грета Бакалова; Велина Вълчева; Симона Вълчева; Даниел Марчев , гр. Варна, от училище: Първа езикова гимназия. Ментор и вдъхновител на екипа е тяхната учителка Нела Димова.

На 19 август, в сърцето на Варна, в Етнографския музей, бяха тържествено открити фолклорните празници „Мелодиите на нашето наследство“ – събитие, което има за цел да изведе българския фолклор и култура на преден план. Началото на фестивала бе поставено с фолклорния спектакъл „Гласовете на традицията“, който представя бита и ежедневието на традиционно българско семейство в края на 19. век. В блестящата актьорска игра бяха смислово и сюжетно вплетени автентичните народни песни, събрани в нотния сборник „Мелодиите на нашето Наследство“. Този фолклорен празник привлече десетки любители на българския фолклор, които бяха запленени от изпълненията на талантливи артисти, представящи автентични песни от различни региони на България. ▫️

Проектът „Мелодиите на нашето наследство“ – спечелил Първо място в конкурса за ученически проекти на Фондация „Благотворител“, стои в основата на този фестивал. Той е реализиран благодарение на младите хора, които с любов и отдаденост са събрали, документирали и представили част от богатото ни фолклорно наследство, и заедно с финансовата подкрепа на фондация “Благотворител”. Събраните песни не само са съхранени, но и са представени по нов и вълнуващ начин, който ангажира обществото и подчертава важността на традициите в съвременния свят.

Инициативата е част Програма „Млад Благотворител” 2024, която се реализира от фондация “Благотворител” в партньорство и с подкрепата на Евроинс Иншурънс Груп.