Актуално Постигам по-висок успех - представяне 2024

Ралица – “Надеждата е верен спътник на упоритостта”

Ралица Коларова е на 20 г. Живее в София. За нея се грижи дядо й. Кандидатствала е в програмата “Постигам по-висок успех“ като студент първи курс, риета ме на първо класиране в желаната от нея специалност в СУ „Св. Климент Охридски“ – Регионално развитие и политика.

Ралица получи стипендия в размер на 400 лв. месечно, благодарение на инициатива на младежи – “Дай пет”, благотворителен концерт, организиран от Детско-юношеската секция към “Президентски клуб България”. Събраните 10 800 лв. бяха дарени за Програма “Постигам по-висок успех”, а Рали беше една от тримата стипендианти на програмата, която спечели възможност за по-висока стипендия.

Рали, спечели второ мясро в конкурса „Млад Благотворител“ 2023 с награден фонд за реализация 1 200 лева.С тази подкрепа тя създаде сайта sampostigam.org с много любов и желание за по-добра информираност на учениците и студентите в България, лишени от родителски грижи.

На молбата ни да представи себе си, тя пише: “Активно участвам на различни събития, свързани с гражданско участие, политика, младежки дейности, екология, социални въпроси. Смятам, че неформалното обучение е ключът към обогатяването на учениците и общата им култура още в гимназията.
Танците остават моя най-изявен творчески порив, с който влизам в сезон #41 на ТФ „Софистик-Живо“, а мой личен се явява осми поред”.

В есето си на тема “Никога не се проваляш, докато не спреш да опитваш. – Алберт Айнщайн“, Ралица пише: “Влагайки усилия и време в някаква дейност, било то творческа, мисловна или физическа, оставяме и частица от себе си. Понякога тази частица е просто един период от време, а друг път включва в себе си много емоции, чувства, преживявания и уроци. Да опитваме означава да се борим със себе си, с трудностите в живота ни и да се надяваме. Надеждата е верен спътник на упоритостта. Победата често е символ на удовлетворение и укротяване на устрема, докато провалът е извор на размишление и нови пориви към върха.”

На въпроса “Какво е за теб, да си добър човек?“, Ралица е отговорила: ”Да си добър човек за мен означава да даваш, когато имаш, и да подаваш ръка в труден момент на всеки, който я приеме. Колкото и труден да става животът с годините, смятам, че е хубаво да се опиташ да запазиш добрите си намерения в начинанията и мислите си. Доброто е заразно, а ключът към него е споделянето.“

През февруари 2024 година, Ралица Коларова е поканена за гост лектор в УНСС пред студенти изучаващи дисциплината “Предприемачество”. Разказала е историята на сайта sampostigam.org и възможностите за развитие на нейната социална кауза от гледан точка на социалното предприемачество.