Актуално Млад благотворител – Жури 2024 Млад благотворител – новини 2024

Единадесетокласникът Венцислав Велев спечели сребърен медал от Международната олимпиада по философия

Единадесетокласникът Венцислав Велев от Математическата гимназия (МГ) “Баба Тонка” в Русе спечели сребърен медал от Международната олимпиада по философия, която се състоя в Хелзинки. С по-добър резултат от него бяха само двама ученици – златните медалисти от Германия и Китай. В олимпиадата участваха над 110 ученици от 52 страни, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).
Сребърният медалист Венцислав Велев писа философско есе върху мисълта на известния еврейски философ от XII век Мойсей Маймунид от книгата му “Ръководство за озадачените”: “Понякога истината блести толкова изящно, че я възприемаме ясна като ден. Материята и навикът обаче хвърлят було върху нашето възприятие, връщайки ни обратно в тъмнина, гъста колкото преди това…”.
д-р Миглена Дамянова-Радойска от МГ “Баба Тонка” е учител и придружаващ българският олимпиец. На нея бе връчено почетно отличие на МОН “Неофит Рилски”.
/Информация от БТА/
От личен опит познаваме д-р Миглена Дамянова като ментор и вдъхновител на учениците от два екипа победители в Национален конкурс “Млад Благотворител”, осъществили обществено значими благотворителни проекти с подкрепата на фондация “Благотворител”. А от две години имаме удоволствието и щастието да работим с нея като журиращ в конкурса.
Тя е старши учител по философия и гражданско образование МГ „Баба Тонка Русе“ Русе, д-р по философия на правото и политиката. Председател на областна комисия за оценяване на проекти на Национална олимпиада по „Гражданско образование“. Ръководител на успешни ученици в национални и международни изяви по философия и гражданско образование.

„Гражданското образование се опитва да даде на тийнейджърите ценности и умения, адекватни на XXI век“, споделя в интервю на Свободна Европа д-р Миглена Дамянова-Радойска.