Актуално Програми публикации

Минка Кирилова – една от дванадесетте

3Днес своя рожден ден празнува едно чудно момиче – чаровната, умна и усмихната Минка Кирилова (Мони)!❤️

От две години тя е стипендиант в програмата ни “Постигам по-висок успех”. Тя е в 12. клас и живее в гр. Елхово. Има мечта да започне да учи Психология, за да стане един ден детски психолог и да помага на децата в трудните им моменти. Ние вярваме, че ще успее да я сбъдне, защото освен да мечтае, Мони полага много усилия, търпение и влага много лично време, за да постигне целта си.
За нас всеки един от избраните ученици и студенти свети със собствена светлина и ни става важен!

Мони ни плени с усмивка и с желание да открие сърцето си още в първото ни интервю – запознанство!
Тя има дарбата да използва думите като вълшебен прашиц и есетата ѝ винаги говорят и разказват!

Ето цитат от нейното есе: “Всяко живо същество заслужава да получи любов, внимание, сигурност и шанс да изживее живота си по един достоен начин.
Без значение какво е то и какво е преживяло. Много е важно първо ние самите да се ценим и възприемаме такива каквито сме. Защото е някак безсмислено да не проявяваме любов и уважение към себе си, но да желаем другите да го правят.
Хората сме като цветята – различни. Всеки е индивидуален и носи в себе си своя чар, цвят и хубост.

В живота ще срещнем много хора. С най-различни истории и съдби. С едни няма да има какво да споделим, с други, прекараното време няма да е достатъчно. Ще чувстваме любовта им. Ще се радваме на взаимното си мълчание.
Защото нищо друго освен присъствието им няма да ни бъде нужно.”

Цялото есе на Мони, прочетете тук: Минка_Кирилова.pdf

Ето и част от интервюто, което направихме с нея по време на приема в стипендиантската ни програма:

Каква беше изминалата учебна година за теб?

– Изминалата учебна година за мен беше успешна и вълнуваща. Завърших с отличен успех учебната година и се представих отлично на два регионални литературни конкурса – „Моят свят – свят без зависимости“ и „Винаги е време за любов“ , като бях отличена от жури с втора награда. Получих грамоти от училище и от Кмета на община Елхово за постигнати високи резултати в учебната дейност и активно участие в живота на училището и общината. Наред с усилената ми подготовка за матурата по български език и литература с нетърпение очаквам издаването на първите ми стихове в дневник –органайзер под егидата на Фондация „Плюшено мече“.

Кои са силните черти на характера ти?

– Като силни черти на характера си определям своята упоритост , комуникативност и умението си да работя в екип. Неуспехите не ме плашат, а мотивират да постигна целта си.

Ако имаш супер компютър, който знае отговора на всеки въпрос, свързан с ……(любима област, известна личност, хоби), какъв въпрос щеше да му зададеш?

– Какви качества и компетентности трябва да притежава добрият детски психолог

Щастливи сме, че срещнахме нашите 12 ученици и студенти, които подкрепяме през учебната 2021/2022 година!

Програма “Постигам по-висок успех” се осъществява с подкрепата на ЗД Евроинс и марка Baristo.