Постигам по-висок успех - представяне 2023

Най-кратки откъси от есетата на стипендиантите 2016/2017

„Силата на словото може да изцелява, може и да убива”

Словото е божи дар за всеки, който умее да си служи пълноценно с него. Силата му е безгранична. То дарява любов, вяра, надежда, спасение и изцеление и е светлина за духовно слепия. В днешното забързано ежедневие хората понякога забравят да бъдат учтиви и любезни един с друг. Ако всеки от нас се опита да използва хубави думи и изрази, може би светът, в който живеем, ще стане по-добър.
Мина Власковска

Езикът, който използваме, може да ни бъде като ключ, който отваря много врати, а също така и противното – може да затвори много – зависи от нас самите. Използвайки красиви, приятни за слуха слова, ние радваме човешкото сърце, подаряваме усмивка и сякаш в света не съществува нещо лошо и коварно. Силата на езика е способна да промени света около нас, променяйки нагласата ни за живота, мирогледа и чувствата ни.
Аврам Шабанов

Човек трябва да умее да борави със словото така, че да могат другите около него да го разберат правилно. Начинът, по който изказваме мислите си е от голямо значение. Богатият речник, дар-словото – това са неща, които се забелязват веднага, защото те ни характеризират като личност, достойна за всеобщо уважение
Десислав Ценов

Всеки е чувал поговорката: „Дълбока рана заздравява, но лоша дума не се забравя”. Ето тук е разликата между вербалното насилие и физическото. Обидата може да остави дълбока следа в съзнанието на човек, а за това лек няма. С думите не трябва да се борави небрежно, защото в тях се крие опасна сила. Понякога да замълчиш не е слабост, а признак на добра култура, уважение и съобразителност. Едно добре обмислено изказване в подходящ момент не трябва да бъде отхвърлено.
Дълбока сила се крие и в способността да изслушваш и да задаваш правилните въпроси. С това можеш да усетиш чувствата на приятел, да помогнеш в труден момент и заедно да достигнете до решение. Всеки се нуждае да чуе думите „Всичко ще бъде наред!”, „Ще се справиш!”, „С теб съм!”. И изведнъж никой проблем не изглежда толкова страшен, щом е споделен. Няма банална добра дума – казана на място, може да има мигновен ефект – да вдъхне кураж на този, към когото е насочена. Един искрен комплимент може да върне усмивката на лицето на някой близък, а това не би ли накарало и нас самите да се почувстваме щастливи. Защото всеки може да критикува и да бъде негативен, но това носи единствено болка и разочарование.
Диян Василев

Повечето хора не се замислят какви думи използват в ежедневието си. Думите просто извират от нас без да им обръщаме особено внимание. Когато се замислим и наблюдаваме себе си и другите хора как общуват помежду си, ще хванем колко отрицателни думи използваме. Най-вече думи на оплакване и мърморене, които няма как да повлияят положително в нашия живот. Ние волно или неволно обиждаме хората с нашия начин на изразяване и може да провокираме неприятни чувства у човека, на който сме ги казали. Изразите „благодаря”, „моля”, „заповядай” са думи, изпълнени с благодарствени чувства. Колкото повече показваме, че сме хора, които са благодарни за всичко, което имат, толкова повече ще ни върви в живота и ще създаваме добри приятелства. По този начин ние привличаме хората към нас и добрите неща в живота ни ще се преумножават.
Михаела Георгиева

Силата на словото е безпределна, превръщайки се в мощно оръжие в ръцете на тези, които могат да го използват. Може да служи като оръжие за добро, както и за зло в зависимост от използващия го. Могъщата сила на словото може да има красота в себе си, но и същевременно грозота, за това трябва да се внимава за какви цели го използваме.
Галя Димитрова

Начинът, по който човек си служи с думите въобще има голямо значение за самия него и развитието му като индивид. Добрият език ни помага навсякъде – в магазина, в училище, в заведението. Добрите думи, изречени искрено, стоплят човешките души, внасят радост и веселие в сивото ни ежедневие. Само с думи човек може да обърне нещата в своя полза в един спор и да избегне по-нататъшни разправии, които няма да завършат добре. И пак само с думи ти можеш да промениш представата на човек за добро и лошо и да му помогнеш да открие правилния за него път.
Джулия Кирилова

Всяко слово може да е магическо, ако е в диалог с друго слово. Тогава то съединява стоящи далеч един от друг обекти и открива в различното еднаквото. За да притежаваме магията на словото, трябва да уловим многообразието, богатството на човешките взаимоотношения, да изживяваме и осмисляме битието си, да умеем да подреждаме житейските късчета в многообразно и противоречиво цяло.
Росица Аврамова

Силата на словото е безпределна. Словото става мощно оръжие в ръцете на онези, които могат да го използват добре. И колкото по-красиво е, толкова по-голяма сила и въздействие има то върху нас, слушателите и читателите. Затова има голямо значение какъв е човекът, който си служи с тази могъща сила. Всичко зависи от писателя или оратора, от етиката и морала му и как той ще използва словото и за какви цели.
Васил Йовчев

„Kaчествата на моя любим учител”

Обичта, търпението, всеотдайността, добротата, топлотата и човечността са качествата, които обичам в нея. Тя има голямо сърце, помага ни с каквото може и ни обича като свои деца. Освен това, тя е много умна, коректна и лоялна. Тя е най-добрата учителка, която познавам. За нея ние всички сме еднакви. Тя ни приема с недостатъците ни, с грешките ни с търпение и с обич. Тя не ме учи само да решавам задачи и квадратни уравнения, тя ме учи да съм силна и търпелива и никога да не се предавам.
Илкай Осман

Моята любима учителка е много добра, спокойна, отговорна, винаги държи на реда и дисциплината, не търпи някой да се подиграва на някого, и не толерира грубия език и физическото насилие. Възхищавам се на начина, по който тя работи с учениците, за нея е важно да научим нещо както трябва, без значение колко време отнема. За нея всички деца са равни без значение дали са с по-специални нужди или не. Тя е и забавна и в извънучебно време ме развеселява дори когато ми се плаче, дори само да се усмихне е достатъчно за да ме развесели. Също така е и справедлива, търпелива, спокойна (не крещи на учениците за грешките им, а обяснява спокойно и разбираемо къде сме сгрешили).
Маряна Карамфилова

Това е учителят, който завинаги ще остави следа след себе си заедно със своята доброта и човечност, всеотдайност и топлота и най-вече с огромното си желание да ни поведе по пътя на познанието, а в моя живот няма нищо по-ценно от знанието и здравето. Тя бе мой класен и преподавател по математика. Не че ми бе толкова интересна математиката, даже и не я разбирах много, но като влизаше тя в класната стая имах чувството, че влиза мой приятел, на когото мога да споделя какво ми се е случило като добро и лошо, който ми даваше съвети. Тя не бе добра само към мен, тя беше справедлива към всички и си мисля, че ако направим някаква статистика, всеки от класа ще посочи г-жа Вили Тодорова като един от най-добрите и любими учители. Тя ще остане в моето съзнание завинаги, ще разказвам за нея на децата и внуците си, а най-силно желая тя да е жива и здрава и да може да преподава на моите деца. Ще се радвам да предоставя детето си на учител като нея, защото и имам пълно доверие. Това е моят любим учител.
Иван Русинов

Не всеки може да бъде учител. Учителят е жилав и издръжлив. Издържа на нисък обществен престиж. Понася лицемерието на всички управници, които го потупват по гърба и уверяват, че неговото занимание е приоритет за държавата. Когато му тежи твърди, че ще си тръгне, но винаги остава. Невероятна личност – микс от преподавателски талант, ораторска дарба и изключително чувство за хумор, което превръща часовете му в незабравимо преживяване. Носи магнетичната аура на човек с многостранни интереси: говори чужди езици, има познания във всички области, пише стихове. Учителят учи децата не само да четат и пишат, а да мислят и търсят.
Сара Бакхуиа

„Най-добрият начин да предскажеш бъдещето си е като го създадеш”
Гмурни се в живота, прегърни неясното и така плашещо утре, и така докато не стигнеш финала. Животът е състезание, състезание със самия себе си, с мнението на хората, с правилните и неправилните неща. Винаги слушай сърцето си и следвай мечтите си. И един ден, когато вече получиш бъдещото, което беше така неясно и плашещо за теб, застани и гордо кажи „Аз създадох това“!
Красимира Петрова

Сигурен съм, че всеки от нас със своите действия променя бъдещето. Единственият начин да създадем добро бъдеще за себе си и за тези след нас, е да следваме смело мечтите си и да не се страхуваме от провалите. Трябва да вярваме в себе си и да знаем, че всеки от нас е достатъчно силен да създаде бъдещето.
Денис Попов

Как да си създадем бъдеще? Откровено… не знам. Но знам, че бъдещето е винаги младо, и то се усмихва през призмата на моите години и през годините на моите връстници. Бъдещето е усмивка, а най-красиво могат да се усмихват очите на хора, които обичат и са обичани. Бъдещето е чифт кецове, които шляпат в дъждовната локва. Два чифта ръце, които влюбено се гонят в парка. Три чифта сплетени длани – моите, и тези на мама и татко. Бъдещето е първата целувка, открадната пред блока. Щастието от първото влюбване и урокът от първото разочарование. Морето, с което си говориш тайно. Изгревът, с който пиеш кафе всяка сутрин на верандата.
Всичко, което ни кара да мечтаем, е бъдеще. И всеки, който ни кара да се смеем, е бъдеще. Нищо, че на момента не го осъзнаваме. Има толкова знаци в живота, които не ги усещаме, но те вече са наше бъдеще. И ако ги усетим навреме те се превръщат в значими.
Ако не можем … ами бъдещето е пред нас… и всичко, което ни предстои, ни чака, за да ни се случи утре.
Йоана Павлова

Най-доброто нещо, което трябва да направиш, за да имаш сигурно бъдеще, е да полагаш труд, усилия, също така и да проявяваш интерес към дадени предмети, книги и т.н. Интересът е много важен за човека, той може да те отведе в различни измерения, като например ЗНАНИЯТА.
Роси Димитрова

Учителят, който промени живота ми

Тази жена… тя просто отключи любовта ми към българския език и литература. Помогна ми да осъзная, че има и по-важни неща от компютрите, телевизията и глупавите ученически спорове. С нея израснах, преодолях значителна част от себе си, намерих дори покой. Често й разказвах за училище, за това как не се сливам със заобикалящата ме среда, за съучениците, които страняха от мен заради различията във вкусовете ни. Тя ме накара да разбера веднъж за винаги, че не съм като тях. Каза ми, че съм различна и че това е много хубаво.
Никол Германова

Доброто в мен се проявява, когато….

За мен „да правиш добро” е, когато се опитаме да помогнем на някого, без да очакваме нещо в замяна. Разбира се, че проблемът не бива да се ограничава само с помощта, която можем да дадем на някого. Доброто е и когато правим хората щастливи, когато внасяме лъч светлина в тъмното им ежедневие. Живеем в свят, изпълнен с мъки, злоба и болка. Дори сякаш свикваме с жестокостите и неправдите като нещо обичайно. Когато някой се държи добре, вежливо с нас, ни прави впечатление, кара ни да се чувстваме по-радостни, но и ни изненадва, че е различен от огромната жестока вселена, която ни заобикаля.
Теодор Попов

Доброто в мен се проявява, когато…

“Доброто в мен е съставна част от ценностната ми система, възпитанието, което ми е дадено и от погледа ми към света, както и от мен самата. За да го определя трябва да се подчертае, че разбирането за доброто е строго индивидуално. Бих казала, че доброто в мен се проявява най-често при наблюдение на злото в света. Злото е съставено от неща, които не трябва да правим, то е във външния свят, докато доброто е вътрешно състояние на душата ни. Правейки добро, се противопоставям на злото. Добродетелната постъпка е нещо, което има значение независимо от силата. За да бъда добра, се опитвам да се науча как да правя добро на другите, но и да оценявам добродетелната постъпка към мен. Балансът между тези неща е ключът към същността ми.
Добродетелите в мен започват от поздрава. Всеки човек заслужава да бъде поздравен, защото по този начин му показваме своето уважение и че е важен за нас. След поздрава продължавам с външното отражение на доброто – усмивката. Тя е способна да промени деня на човек.”
Галя, 9 клас

“Доброто в мен се проявява, когато приятел, а и дори непознат човек, се нуждае от помощ. Винаги бих помогнала на всеки. Не бих го оставила да плаче безутешно, дори да е направил най-голямата грешка. Вярно е, че не се прощават лесно на неща, които не са възможни да бъдат простени. Но ако хората са истински добри, ще го направят.
Аз съм щастлива, когато върша добри дела, когато правя другите щастливи.
Добрите хора на този свят са малко, но доброто винаги възтържествува. Трябва да помагаме на другите, да ги обичаме истински, да не им завиждаме и да се грижим за тях. Трябва да бъдем искрени и да говорим истината.”
Илкай, 8 клас

“Светът, който ни заобикаля показва образа на доброто или лошото в нашия живот. Доброто е хубавата част от него, онова приятно усещане, което носи радост на нас и на другите. То е скрито във всеки от нас и се проявява във всички наши действия.
Казват, че съм добра. Всички казват така, но и аз си имам своите странности и не винаги съм такава, каквато искам да бъда. Всяко нещо може да ме накара да правя добро, дали отношение, дали думи, дали дела. Срещала съм много хора в живота си, които бяха и добри и не дотам добри, но животът ми се стече така, че или се изправяш пред трудностите или си отритнат, неразбран и сам. Избрах първото, защото избрах да съм герой. Когато бях малка в приказките чувах, че всеки герой е добър, справя се с препятствията, изпречили се на пътя му, преодолява ги и стига до заветната цел. Антигероят е този, който ги заобикаля, а в приказките това са лошите хора. Реших моята приказка да бъде добра – трудна, но спокойна, усмихната и щастлива, да покаже доброто в мен.”
Марийка, 12 клас

Кои добродетели развива образованието?

„Добродетелите извисяват човека като личност. Основна роля за формирането ни играе семейната среда и началното ни възпитание, но някои добродетели се развиват чрез образованието. Това не означава,  че образовайки се, непременно ще станеш добър човек, както и обратното, всичко е въпрос  на личен избор. Образованието ни дава насоки, а не шаблон, по който да се водим в нашия житейски път.
Образованието предлага да получиш знания и умения в различни области,  като по този начин може да развиеш различни добродетели. Например, усвоявайки екологични, културни, исторически, социални знания, формираме чувство за национална идентичност и толерантно отношение към индивидуалните и културните различия на другите, умения за общуване, проява на грижи, откриване и култивиране на собственото АЗ.“
Денис, 11 клас

„Убеден съм, че не мога да успея в живота без образование, образованието не е просто придобиване на знания, събиране и сравняване на факти, то е да виждаш смисъла на живота като цяло и да се изградиш като пълноценна личност. Образованието развива много добродетели – постоянство, самодисциплина, отговорност и самоконтрол. Ученето иска усилия, които да се прилагат всеки ден, за да се усвои дадена професия или област от науката. Не можеш да научих урок по математика, химия или география и после да мързелуваш с месеци и да очакваш, че ще знаеш. Познанието изисква търпение и упоритост, а това калява и волята на човека.“
Димо, 10 клас

Учителят, който промени живота ми

“Завърших дванадесети клас и реших да работя, защото не можех да продължа образованието си. Тогава се запознах с Блага, която скоро беше открила нова фондация. Бях си на село, когато тя ми предложи да изкарам готварските курсове. Съгласих се, но нямах никаква надежда, че ще мога да се развивам. Разказах й за копнежа ми да уча, да продължа нагоре, но нямам възможност. Тогава тя ми предложи да си наема квартира, а тя и други доброволци щели да ми помагат. Каза ми, че човек стига да иска, всичко е възможно, само трябва да си намеря работа.
Веднъж ми звънна и каза, че има хубава новина. Сподели, че е разпитала за моя случай и е разбрала, че щом съм била в Дом, мога да уча без да плащам такса в университета. Тогава много се зарадвах, сбъдна ми се мечта, която исках да изпълня. В този момент нищо друго не беше важно, само това да мога да се запиша. Блага ми помагаше цяла година за наема и другите разходи. След като завърших готварските курсове, ми предложи да отида на стаж в Слънчев Бряг. Отново се зарадвах, бях изгубила всякаква надежда, че ще мога да постигна нещо. Толкова й бях благодарна, не знаех какво да направя, освен да съм много отговорна и да се хвана за тази възможност като удавник за сламка. Блага се появи в живота ми когато, всичките ми надежди бяха почти угаснали, отново можех да летя, повярвах в себе си, като ми каза, че всичко зависи от мен, че може да ми помогнат дори чужди хора, макар и временно. Ясно е, че ако аз нямам желание, всичко, което правят хората за мен ще е напразно. Влагах всичко от себе си, бях започнала да се издигам и не исках отново да се върна там, където бях, беше ми трудно, но усещах и голямо удовлетворение от порастването си. Покрай нея се запознах с много приятни и възпитани хора, исках и аз да съм такава. В края на сезона, тя ме попита какво ще правя. Не знаех. Тогава ми каза, че има наблюдавано жилище в София, за което мога да кандидатствам. Без да се замислих се съгласих и отидох на интервю. Тя ми помогна финансово и психически – беше до мен, колкото и да бях объркана, все пак знаех какво искам, радвам се, че беше до мен, подкрепяше ме и ме мотивираше. Тогава ме одобриха и всичко започна да се подрежда. Блага се беше явила като ангел, който беше дошъл при мен точно, когато имах нужда от помощ. Радвам се, че още има хора, които искат да помагат и изпитват удовлетворение, когато виждат как тези, на които са подали ръка се превръщат в по-добри хора. Знам ли, някой ден може и аз да стигна на тяхното място и да почувствам какво е усещането да подкрепиш един объркан и обезверен младеж.
Върнах си вярата, дано се намират още толкова добри и човечни хора. Дано всички да можем да намерим сили да бъдем по-добри. Блага завинаги промени живота ми, промени и мен, научи ме да мисля по нов начин за света и за хората. Днес знам, че всеки има мечти, и че не бива да се отказваме да се борим, защото живота е за смелите хора. Колко и да е трудно винаги трябва да продължаваме, защото пътят нагоре е труден.”
Сара, студент 1 курс