Постигам по-висок успех - представяне 2023

Откъси от есетата на стипендиандите от предходни години

Свободата е личен избор и не може да дойде отвън

За мен свободата преди всичко означава самостоятелност, да мога сам да избирам в живота, сам да определям целите си, сам да вземам решенията. Но от тази самостоятелност произтича и носенето на отговорност за направените избори.
Свободата не е само дар, който е даден на човека, а включва и много отговорности, защото дава право на много избори. В повечето случаи е много трудно да направиш избор и понякога хората се страхуват от това, защото не знаят дали ще могат да приемат резултата от направения избор, или не. Много по-лесно е някой друг да вземе решение вместо теб и да поеме твоята отговорност, по този начин ние много често подаряваме свободата си. Ако успеем да поемем отговорността за личния си избор и истината, че трябва да разчитаме на себе си, ще поемем пътя на отстояване на свободата си.
Денис Попов

За мен свободата е да изразявам мнението си, за роба – да получи независимост, а за свободния – борба за съвършенство. Свободата е най-голямото щастие на света! Да живееш според собствените си желания е искано от всеки. Чрез свободата чувстваш, че живееш, а това е равносилно на щастие.
Всичко се основава на това – да се бориш за свободата на личността или да робуваш на нечии интереси. Свободният човек може да бъде пленник, но не и роб. Свободата никога не губи своя смисъл и значение.
Галя Димитрова

Няма по-голямо богатство от личната свобода, но нея никой не може да ти я даде, ти сам трябва да я откриеш вътре в теб. Свободна личност си тогава, когато имаш свободна воля, свободен дух, свободно съзнание и не те е страх да отстояваш това. Никой няма да ни даде свободата даром, не я купуваме, това е наш личен избор и няма виновен, ако сме с робска психика.
Маряна Стоянова

Тя дава усещане за птича волност, за необятност на просторите. Дава смелост да мечтаеш, да се изправяш срещу всичко, дори да е против теб, да тичаш срещу вятъра и да ходиш по ръба. Дава смелост да опознаеш предизвикателствата на живота. Разбира се, не всеки постига свободата, а мнозина дори се боят от нея, защото тя означава и отговорност. Свободата е ценност, която ни позволява да се борим.
Валя Ангелова

За мен бе важен моментът, в който реших да уча в отдалечено от дома училище, което би ми дало повече перспективи в бъдеще. В началото на учебната година бях неуверена да отивам и да се прибирам сама, тъй като съм със силно намалено зрение. Всеки ден някой трябваше да ме води и прибира. Още в началото реших да опитам да се справям сама, да не завися от някого постоянно. Избрах свободата да се придвижвам сама.
Вичеслава Ташкова

Някои хора приемат свободата като възможност, други като трудност, но тя реално е между тези неща. Свободата е вътре в нас от самото раждане и докато ние растем, тя расте редом с нас…
Елонка Харизанова

Ние хората сме свикнали дотолкова със свободата си (рожденото ни право да избираме), че не се и замисляме за множеството избори, които правим. Най-вероятно за това допускаме грешки. Ако приемем избора като нещо изключително, а не като даденост и го премисляме, не го извършваме машинално, бихме били почти перфектни, но само почти…!
Иван Йорданов

Днес мнозина избират да са част от масовото, загърбвайки свободния си избор. Те следват общо определеното и губят индивидуалността си. Загърбват възможността сами да избират свободно какви да бъдат, защото се чувстват сигурни в тълпата. Така те се отказват от свободата си, оставяйки някой друг да избира вместо тях- превръщат се в роби на нечия чужда мисъл.
Паула Шишкова

Аз самата до десетата си година не се чувствах свободна. Чувствах се, като че съм в една празна стая и стоя в ъгъла. Имах труден живот, бях от едно много бедно семейство, не познавах обичта, нито доверието, което може да те окрили. Беше унизителна бедност, която не само бе отнела свободата на родителите ми, но ги бе превърнала в хора, които с личното си нещастие смазват и децата си. Вече се чувствам свободна и щастлива, и обичана, а тези неща са най-голямото богатство за мен. Човек не е богат, ако тези неща ги няма в живота му. Свобода, щастие, обич, любов не са неща, които могат да те нахранят и облекат. Но именно те са истинското богатство в живота ни, а не парите. Парите са само средство, за да спечелиш и задържиш истинското богатство – любовта, разбирателството, мира, хармонията със себе си и с другите.
Селена Стоева

Човек е роден свободен. Свободен да мисли, да се бори, да взема решения, да отстоява личните си права, да жертва идентичността си за друга по-желана от неговата и да бъде себе си. Свободата е въпрос на личен избор. В живота човек се изправя пред много изпитания – почти винаги се опитва да избегне трудностите, а по този начин не осъзнава, че понякога сам се отдалечава от нея.
Тодорка Велева

Свободни сме сами да избираме своя характер – това какви хора ще станем. Свободни сме да избираме колко неща ще научим и какво ще постигнем в живота си. Свободни сме да избираме в какво да вярваме – да се кланяме на удоволствията и материалните неща в живота или да се стремим към по-значимия духовен свят. Свободни сме да избираме целта и смисъла на живота си. Можем да съществуваме безцелно или да търсим смисъла на живота си. Можем да живеем единствено за собствено удоволствие или да открием някаква по-голяма кауза, която ще ни помогне да разбираме и изживяваме по-пълноценно живота си.
Цветан Тодоров

На какво добро бях свидетел и какво добро направих миналата година?

Колко голямо и добро сърце трябва да имаш, за да осиновиш едно дете? Няма ли да се почувстваш жив, че ще го дариш с истински дом и ще му предоставиш най-хубавите години от неговия живот, а именно детството. Доброто се подарява, то не се продава или заменя. Когато направиш добро, не трябва да чакаш благодарност, а когато на теб ти направят добро, се отблагодари. Твоята награда е удовлетворението от направеното добро.
Ива Янева

Бях преместена в приемно семейство, което всеки ден ми показваше как да търся щастието си. Научих се да бъда силна, да бъда добър човек. Не знам дали успявам, но се старая. И така, получавайки и виждайки всеки ден доброто, аз започнах да го правя, несъзнателно, от което изпитвам огромно щастие.
Николина Кючукова

В нашето село има много възрастни хора и не всеки от тях може да се движи безпроблемно, за съжаление. За това, когато отивам до магазина, минавам покрай някои от тези хора, питам ги дали им трябва нещо от магазина, казват ми какво им е необходимо и аз отивам да им го купя. След това им доставям покупките. И още – помагам в градината или къщната им работа, но най-много помагам, естествено на моята баба.
За мен възрастните хора са много важни и винаги трябва да ги уважаваме, защото можем да научим много неща от тях. Все пак те са живели повече от нас, натрупали са много опит и са безценни със своите съвети. А за доброто – всеки може да го извърши, никога не е късно да протегнеш ръка, да се усмихнеш и с постъпките си да предизвикаш усмивка и блага дума.
Ния Дуницова