Актуално Програми публикации

Празниците с баба и дядо – топли и вкусни

Проектът е създаден от ученици от ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ Хасково

В аргументите си към идеята на проекта, учениците написаха: „Отчитайки неизбежните промени в света около нас, динамичността и мобилността на днешния свят, изучаването на празниците, обредите и ритуалите е път към запазване и връщане на редица традиционни ценности. Възрастните хора останаха единствените пазители на народните ни традиции. В същото време голяма част от тях са самотни и по неволя са настанени в домовете за стари хора в страната. В Дома за стари хора в местността Кенана край Хасково живеят около 150 възрастни. Това са хора с различна душевност, житейски и професионален опит, които носят със себе си пълна торба с истории и традиции.“

Praznicite

Ето какво се случи през годината с проекта:

Учениците бяха изключително активни и раздаваха и сърце и време за възрастните хора, живеещи в дома.

Декември:

Учениците, инициатори на проекта, но и с безценната помощ на Диана Иванова – техен учител и ментор, подготвиха и организираха благотворителен базар в училището. Вкусни и красиви сладкиши създадени от ръцете на децата се предлагаха, за да се съберат средства, с които да помогнат в коледните изненади за възрастните хора в дома, за който те поеха грижа. Тази инициатива е в поткрепа на идеята учениците, които са автори на проекти с благотворителна цел, да имат самоучастие със средства, които те сами успеят да наберат за своята кауза. 

 

Отново през декември, учениците организират уъркшоп и заедно с приятни разговори, за това как ще зарадват хората от дома собственоръчно изработват картички. Материалите също са избрани от учениците и закупени с подкрепата на фондация Благотворител.

Следва коледна изненада за възрастните хора от дома! Приготовления за подаръци, картичики и изненади!

 

Децата проявиха любов и грижа като подготвиха малки подаръчета изненади за хората от дома.

И малко преди коледа направиха истински празник, най-вече с присъствието си, но и с подготвените изненади! Трогателна среща на различни поколения. 

 

Следва нова инициатива от учениците – пролетно засаждане на дървета! Какъв по-прекрасен повод от това да се отбележи Първа пролет с нов живот, на младо дръвче.

Плодни дръвчета – праскови, кайсии и сливи засадиха десетокласници от хасковската Езикова гимназия в двора на Дома за стари хора в местността Кенана край областния град. 

Плодните дръвчета не са избрани случайно, разказват десетокласниците. Те символизират настъпващата пролет, дълголетието и безсмъртието. Според християнските вярвания са носители на радост и хубав късмет.

Златаровци и възрастните хора си дадоха обещание да се грижат добре за засадените дръвчета. Първите плодове овошките се очаква да дадат най-рано след 3 години.

 Дървета

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още снимки:

 

Как медиите в Хасково отразиха събитието със снимки и емоция погледнете ТУК

Учениците не пропуснаха да отбележат и Великден