Млад благотворител - новини 2023

Проект “Четири български момичета”, който спечели сърцата на журито и се класира за подкрепа в категория “Съхраняване на музикалното ни наследство”.

Писмо от момичетата:

“Здравейте! Ние сме Ивайла, Биляна, Деа и Зорница от гр. Стара Загора.

Бихме искали да изкажем нашата благодарност към журито на фондация „Благотворител“, за това че избра да бъде финансиран нашия проект “Четири български момичета“. Тъй като си поставихме високи цели и дейности с големи мащаби, проектът ще бъде дофинансиран и професионално подкрепен от СНЦ Детско-юношеска студия за сценични изкуства „Аллегра“, в която всички ние пеем и танцуваме. Нейн ръководител е Радост Младенова – Арабаджиева.

По проект бяхме предвидили да направим клипове на две народни песни. Първоначално се спряхме на песните „Българка“ и „Облаче ле бяло“, но заради авторските права се наложи да сменим песента „ Българка“ и вместо нея с помощта на нашия вокален педагог Ганка Добрева разучихме родопската песен „Стига ми се момне, ле навдигай“. Тук е мястото да изкажем нашата благодарност и към Петър Неделчев, който направи нов етно хаус аранжимент на песента и тя вече ще има ново име – “Момне, ле”. Той направи записите и мастеринга новата версия. Освен първоначалните участници към нас се присъединиха още три момичета – Нора, Валерия и Йоана.

Вече имахме удоволствието да я изпълним и пред публиката на организираното за първи път в гр. Стара Загора Кариерно изложение WorkIn Stara Zagora, на което бяхме поканени. Песента и представянето ни, бяха изключително добре приветствани, съдейки по бурните аплодисменти и поздравления, които получихме от „нейно величество“ публиката. Усетихме вълнението и насладата, които успяхме да предизвикаме чрез тази модерна интерпретация на красивата родопска песен. Ние, като млади хора, занимаващи се с изкуство, имаме възможността да осъзнаем , че никоя друга музика не може по-силно да разчувства и провокира емоционално националната ни идентичност, както българския фолклор. Щастливи сме, че чрез фондация „Благотворител“ и чрез този проект сме част от идеята да насочим младите хора към изкуството и българското.

Песента „Момне, ле“ вече е записана в студио. Ние самите, както и нашият педагог г-жа Добрева, бяхме дълбоко развълнувани след крайния резултат и с изключително нетърпение очакваме заснемането на клипа към нея.

Процесът по записване на втората „Облаче ле бяло“, изпълнявана от Зорница Гаджева, също е завършен и предстои заснемане на клипа.

И към двете песни ще разучим танци, чиято хореография ще направи г-жа Радост Младенова-Арабаджиева. Целта ни е да разгърнем проекта и да го направим не само приятен за слушане, но и красив като визия и представяне. Вярваме, че крайният вариант ще ви изненада приятно и ще ви зареди положително.

След създаване на продуктите от проекта – песните и хореографията, следва и частта с благотворителността и доброволчеството. Ще изпълняваме тези песни на различни концерти и спектакли, организирани от „Аллегра“, а приходите от концертите се даряват в каузи. Така от малки сме възпитани и участваме във вълшебството деца помагат на деца!”