Постигам по-висок успех - представяне 2023

Ралица

Ралица Коларова, която е 12 клас в Националната природо-математическа гимназия “Акад. Л. Чакалов” в град София. Тя е стипендиант от настоящата учебна година по програма “Постигам по-висок успех” на фондация Благотворител.

Успехите ѝ от 11 клас включват както отличен успех (5,50), така ѝ множество проекти, които е разработила или е участвала, тясно свързани с профилиращия ѝ предмет в училище – география и икономика. Отличена е с първо място в Национален конкурс за есе на Стопанската академия.
За себе си тя пише: „Вълнува ме всичко, свързано с изкуство, география, политика и литература. Дисциплините в училище, които най-много харесвам са география и икономика, български език и литература, както и история и цивилизации.
Моята голяма страст са танците, танцувам откакто се помня, а по-сериозно се занимавам от седем години, когато станах част от ТФ “Софистик-живо”. От четири години съм част от концертната група на формацията, която поема ангажименти на конкурсни, фестивални и концертни сцени.“
Във въпросника за кандидатстване за стипендия, поискахме тя сама да се опише: „Аз съм отговорна, тактична, разумна, самостоятелна, искрена, ученолюбива, вярна и честна в отношенията си с хората. Разбира се, има моменти и ситуации, в които правя неща в разрез с гореизброените, но смятам, че всеки човек ги прави. Твърде критична съм към другите и към себе си, което понякога ми помага, а понякога ми вреди. Старая се да използвам критичността единствено като градивен елемент. Справедливостта и честността са важни ценности в моя живот. Те ми помагат да водя, печеля и губя спорове и “битки” с високо вдигната глава и спокойна съвест.“

Освен че е стипендиант по програмата “Постигам по-висок успех” 2022/2023, Ралица е и финалист и се класира на 2-ро място в Националния конкурс “Млад благотворител” 2023 на Фондация “Благотворител”, със своя проект “Информираността – ключът към успешното бъдеще”. В този проект тя доказва колко силна е нейната воля да променя обстоятелствата в позитивен аспект. Ралица създава сайт с изчерпателна информация за предлаганите от НПО сектора и държавните институции стипендии, материална помощ и обучения в полза на деца, ученици и студенти, лишени от родителска грижа или останали на грижите на един родител.

Себе си определя като отговорна, самостоятелна, искрена и ученолюбива и споделя, че справедливостта и честността са важни ценности в нейния живот.

В есето си на тема “Нашите избори показват кои сме ние всъщност далеч повече от нашите умения”, тя споделя:
,,Способностите и качествата си остават просто добре
звучаща теория, ако не ги приложим на практика, когато взимаме решения. Важно е да развием умението да правим избори, които са съгласувани с ценностната ни система, чувствата и нещата, заемащи първите места в списъка на живота ни.’’

“Информираността – ключът към успешното бъдеще”