Социална отговорност

Съдействие в социална отговорност

Фондация Благотворител съдейства на свои корпоративни дарители – фирмите “Енко Вендинг”, “Кафина”, “Фамозо” за инициатива, възложена на екипа на фондацията от ръководството на фирмите, които финансират стипендиантска програма за деца и внуци на свои служители. Дарителите са избрали фондация Благотворител като независим орган за извършване на тази дейност.

Така от  няколко години фондацията организира конкурс за годишни стипендианти, извършва обявяване на конкурса, подбор по документи и есе по зададена тема и с жури, включващо и  представители на фирмите-дарители, провежда интервюта с избраните кандидат стипендианти като финален кръг за одобрение. 

Стипендиантската програма на посочените компании цели да стимулира служителите в тяхната грижа за развитието и израстването на децата им. Управлявлението на фирмите споделя ценностите, че инвестицията в образованието на децата е най-смислена.

  • Фондация Благотворител предлага тази възможност и за други свои корпоративни дарители, срещу ангажимент от страна на компаниите да поемат финансова отговорност и  за поне три годишни стипендии на отлични ученици, растящи без родителска грижа в институции.

 Поставени са високи изисквания към учениците, те тряба да отговарят на следните условия:

  • Да имат среден годишен успех от предходната година Отличен /5.50 – 6.00/ 
  • Да представят документи от училището, в което учат, за успех и отсъствия
  • Да представят себе си и постиженията си до този момент с отговори в кратък въпросник
  • Да изпратят есе на тема, поставена от организаторите на конкурса
  • Да умеят да представят себе си и да защитават мнение по поставени им въпроси по време на интервю с петимата членове на жури, отговорно за излъчването на победители 

Представяме ви интервю с една ученичка от стипендиантите на фирма “Енко Вендинг” за учебната 2018/2019г. – Ива Стамболийска от Благоевград

Цитат от есето на Ива, на тема „Да имаш голямо сърце не тежи, само помага“/Хорхе Букай/, с което тя спечели конкурса за стипендианти: “Да подариш опора на някого, да докоснеш душата му с мила дума и жест, да погледнеш по-дълбоко и да видиш красивото в него, това може да провокира само хубави чувства и емоции. Всеки човек е роден красив – с голямо сърце, чиста душа и искрен поглед. Дарявайки и получавайки любов, ние се зареждаме с вълшебно чувство, което донася утрото на следващия приказен ден. Да обичаш и да не се притесняваш, че това те прави уязвим, да спираш по пътя си, за да помогнеш, без значение, че така ще се забавиш, да се наслаждаваш на природата и хората около теб, каквито и да са те, да проявиш разбиране към себе си и другите, дори това да те накара да се съгласиш с несъвършенството – това прави света едно по-добро място за живеене.”

Iva StamboliyskaКак се казваш? Кой клас завърши 2018/2019?
Казвам се Ива Стамболийска. Тази година завърших десети клас в Професионална гимназия по икономика “Иван Илиев”, Благоевград.
Каква беше за теб учебната 2018/2019 година?
Най-трудната част в живота ни е да се справим с отговорността да имаме свободата да решаваме сами кое е правилно и кое не. В училище се уча да изразявам идеите и убежденията си и да отстоявам това, което знам, че е правилно, дори когато се мъча да намеря думите. Аз съм старателна и всеотдайна ученичка. Моите училищни постижения със сигурност ще ми помогнат да раста във всеки аспект в живота ми и да печеля повече в предстоящите ми начинания. Пример за това е резултатът от изпита ми по дигитални компетентности, на който постигнах най-добър резултат, в сравнение с моите съученици. Вярвам, че няма такова нещо като едно най-голямо постижение в живота. Вярвам, че има неща, които хората могат да направят, за да удовлетворят амбициите си за кратък период от време, но едно-единствено постижение не може да поддържа хората щастливи завинаги. Моята визия за най-голямо постижение е непрекъснато да предизвиквам себе си, като си поставям нови и по-големи цели до края на живота си.
Кои са силните черти на характера ти? В какво с силна? Какво още искаш да промениш, развиеш в характера си? 
Аз съм оптимистична и толерантна, но също така съм срамежлива и тиха. Преди една година родителите ми ми подариха куче, което всеки ден ме учи на грижовност и отговорност. Като всеки човек имам своите добри и лоши черти на характера, но каквото и да правя се старая да извлека най-доброто от живота.
Имаш ли свои лични планове за бъдещето? /специалност, която ще учиш или професия, която искаш/
В момента насочвам живота си в две различни сфери – едната е сферата на изкуството, а другата е сферата на икономиката. Въпреки че съм всеотдайна ученичка, и се стремя към кариера в счетоводството, се опитвам да имам и извънкласни интереси. Желанието ми да бъда счетоводител не изключва страстта ми към моделството. Аз съм достатъчно амбициозна, за да знам, че щом има желание, има и начин.
Кажи ни свое желание, за което нещо ти липсва, за да можеш да осъществиш. А каква помощ ти е нужна?
Преди две години в училище започнах да изучавам френски и това събуди интереса ми към езика. За съжаление, два часа седмично не са достатъчни да се научи даден език. Затова обмислям да започна да посещавам езиков курс по френски език.